Hlavní obsah

Pokus o zavraždění mladšího bratra vynesl muži 11 let za mřížemi

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Jedenáct let ve vězení by měl pykat 59letý Stanislav Sychra ze Dvora Králové na Trutnovsku za to, že se pokusil zavraždit svého o osm let mladšího bratra. Rozhodl o tom ve čtvrtek trestní senát Krajského soudu v Hradci Králové.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Stanislav Sychra v soudní síni.

Článek

Sychra se přiznal, že po svém bratrovi několikrát vystřelil z malorážky loňského 8. prosince. Motiv soudu nesdělil, ale při vyšetřování se zjistilo, že Sychrova manželka jako pracovnice spořitelny zřejmě neoprávněně manipulovala se švagrovým účtem.

„Bratr mě chvíli před tím chtěl přimět, abych řekl, že jsem k tomu dal svolení,“ řekl muž, který po události strávil s těžkým zraněním několik týdnů v nemocnici a dodnes není zcela v pořádku.

Státní zástupkyně se odvolala

Státní zástupkyně Lenka Faltusová je přesvědčena, že Sychra si zaslouží přísnější trest a odvolala se. „Na rozdíl od soudu se domnívám, že obžalovaný jednal ze zvlášť zavrženíhodné pohnutky. Jeho motivem bylo, aby poškozený stáhl oznámení zaměstnavateli jeho manželky kvůli podezření na svévolné manipulace s účtem. Jsem přesvědčena, že spravedlivý trest by měl být nad hranicí patnácti let,“ uvedla.

Předseda trestního senátu Miroslav Veselský naproti tomu konstatoval, že Sychra čin provedl v silném rozrušení a v okamžitém návalu zlosti v okamžiku, kdy bratr odmítl jeho žádosti vyhovět.

Odborníci: Sychra je slaboch

„Shodli jsme se v senátu, že obžalovaný nevraždil po předchozím uvážení a nejednal plánovitě. Není to typ agresora. Hned po činu zavolal pomoc a i později se intenzívně zajímal o zdravotní stav svého bratra. Tak nejedná bezcitný vrah. To ostatně potvrdily i závěry znalců, kteří zkoumali jeho osobnost,“ řekl Veselský.

Zároveň však citoval posudky odborníků, podle nichž je Sychra slaboch, neschopný se vyrovnat se životními těžkostmi a svou zlost obrací proti jiným, aby chránil své blízké. Obžalovaný si má trest odpykat v poněkud mírnější věznici. Také tím soud zohlednil polehčující okolnosti v podobě Sychrova okamžitého přiznání a upřímné lítosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám