Hlavní obsah

Policisté lustrovali nepohodlné lidi, soud jejich stíhání zastavil

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Sedm policejních důstojníků z Plzně, které státní zástupce obžaloval z toho, že na objednávku zjišťovali v interních databázích citlivé údaje určené ke kompromitaci „nepohodlných“ osob, skončí zřejmě bez trestu. Ještě před projednáním obžaloby plzeňský okresní soud totiž rozhodl o zastavení jejich trestního stíhání.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Takové rozhodnutí jsme nyní obdrželi a podáme si proti němu stížnost,“ řekl v úterý Právu náměstek plzeňské krajské státní zástupkyně Zbyněk Eger. Policisty zbavil viny samosoudce Miroslav Mlčák.

„Bližší komentář k tomu zatím nemohu sdělit, protože ještě nemám vykázáno doručení rozhodnutí u všech, kterých se týká. Bylo by nefér, aby se o tom dozvěděli z médií dříve než úřední cestou,“ vysvětlil Mlčák.

Případ začala před více než dvěma lety rozplétat policejní inspekce. Do jejího hledáčku se dostaly dvě skupiny podezřelých. Ta první se snažila zkompromitovat nepohodlné úředníky, kteří stáli v cestě člověku trestanému za ukládání nelegálních odpadů. Druhá parta pak usilovala o odstranění ekologického aktivisty, který „dělal problémy“ developerské firmě.

Elitní plzeňský detektiv

V prvním případě hrál hlavní roli bývalý elitní detektiv z plzeňské expozitury Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. Na něj se v červnu 2008 obrátil podnikatel ze západních Čech, aby mu zjistil údaje o osobách, které jako zaměstnanci správních orgánů udělovaly miliónové pokuty za porušení zákonů v oblasti životního prostředí společnostem, v nichž dotyčný podnikatel působil nebo působí.

Mezi lustrovanými byli například lidé z vedení odboru životního prostředí Tachovského městského úřadu, zaměstnanci ministerstva životního prostředí či pracovníci České inspekce životního prostředí.

Druhá větev se točila kolem podnikatele z Rokycanska. Ten dvěma plzeňským policistům zadal úkol, aby shromáždili informace a osobní údaje ekologického aktivisty. Podnikatel jim poté poskytl vozidlo a videokameru, aby oba policisté mohli ekologa špehovat.

“Na základě vylustrovaných údajů prováděli sledování za účelem jeho zdiskreditování jako osoby vystupující za ekologické sdružení, komplikující výstavbu hypermarketu,“ konstatoval už dříve dozorující státní zástupce s tím, že lustrace všech osob byly provedeny na objednávku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám