Hlavní obsah

Fotbalová Sigma mohla uplácet, připustil bývalý ředitel

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Olomoucká Sigma mohla ve fotbalové korupční aféře s Bohemians Praha, kterou začal v úterý rozplétat Okresní soud (OS) v Olomouci, skutečně uplácet. Vyplynulo to z výpovědi svědka Jiřího Kubíčka, někdejšího sportovního ředitele klubu z Hané. Jednání bude pokračovat výslechem dalších svědků ve středu.

Foto: Petr Marek, Právo

Petr Drobisz (vpravo), Karel Kapr (druhý zprava), Miroslav Obermajer (druhý zleva) a David Zoubek (vlevo) u Okresního soudu v Olomouci.

Článek

Obžalobě z podplácení čelí olomoucký brankář Petr Drobisz (35), z přijímání úplatku pak prezident Bohemians Karel Kapr (48) a tehdejší hráči střížkovského klubu Miroslav Obermajer (38) a David Zoubek (37). Aféru rozpoutal Kapr loni v březnu, když obvinil Drobisze, že v květnu 2009 před ligovým zápasem Bohemians s Olomoucí nabídl jeho hráčům úplatek 300 tisíc korun. Fotbalistům údajně tehdy poradil, aby peníze převzali, že pak pokus o uplácení oznámí policii. To ale udělal až po několika měsících. Sigma si výhrou 3:0 zajistila účast v pohárové Evropě.

Kubíček, který se loni v květnu se Sigmou po letech rozešel ve zlém, u OS vypověděl, že od klubového ekonoma ví, že tento nějaké peníze zanesl na pokyn někdejšího předsedy představenstva Jaromíra Gajdy do kanceláře trenérů a předal je asistentovi Martinovi Kotůlkovi s tím, že vše vymyslel hlavní kouč Zdeněk Psotka.

„Na co byly použity, zda na úplatek, či na něj byly jen připraveny, nevím. Nepátral jsem po tom. Utvrdilo mě to však v mém předchozím rozhodnutí, že s klubem nechci už mít nic společného,“ uvedl Kubíček, který zároveň soudu předal nahrávku zmíněného rozhovoru s ekonomem.

Obvinění odmítají

„To, co dnes u soudu z úst pana Kubíčka zaznělo, není pro nás žádný šok ani překvapení. On nám o tom vykládá už téměř rok. Myslím, že až nahrávku u soudu uslyšíme, její bombastičnost předčí skutečný obsah. Ten ekonom totiž v inkriminované době pobýval v nemocnici, a tudíž nemohl peníze vybírat ani předávat,“ reagoval na Kubíčkovu výpověď advokát Drobisze a také Sigmy Petr Konečný.

Samotní aktéři kauzy jakoukoliv vinu u OS odmítli. „Bral jsem to tak, že jsme měli přispět k odhalení korupce. Nejsem si vědom, že bych nějak pochybil,“ řekl Obermajer. „Poslechli jsme šéfa klubu, protože jsme byli přesvědčeni, že chce odhalit korupci,“ prohlásil Zoubek.

„Půl roku je dlouhá doba, ale strašně rychle uteče. Myslel jsem, že nějaké důkazy sami zajistíme, ale to se nepodařilo. Navíc jsem byl některými právníky varován, že by se vše mohlo otočit proti mně tak, jak se to stalo Marcele Urbanové v případě Jiřího Čunka,“ vysvětloval zase Kapr, proč s oznámením o korupci tak dlouho otálel.

„Doufám, že se to tady konečně rozsekne a bude klid. Obavy nemám. Ničeho jsem se nedopustil, a proto věřím, že to dopadne dobře,“ řekl Právu Drobisz, který u OS odmítl vypovídat. „To proto, že časový odstup je příliš dlouhý,“ vysvětlil Drobisz.

Reklama

Výběr článků

Načítám