Hlavní obsah

Skinheadi si výtržnost u soudu odpracují

– HRADEC KRÁLOVÉ
Novinky, Jiří Bednář

Podmíněným trestem a veřejně prospěšnými pracemi potrestal v úterý Okresní soud v Hradci Králové trojici mladých lidí, která loni v březnu způsobila výtržnost u budovy hradeckého krajského soudu.

Článek

Osmnáctiletý Kamil Pechanec se dopustil výtržnictví a za trest odpracuje 400 hodin veřejně prospěšných prací. Stejně starý Leoš Řezník byl navíc uznán vinným i z hanobení národa, rasy a přesvědčení. Soud mu udělil trest sice jen 250 hodin veřejně prospěšných prací, ale jen proto, že z minulosti má neodpykaných 150 hodin. Čtyřiadvacetiletá Stanislava Pechrová odešla se čtyřměsíčním odnětím svobody, podmíněně odloženým na jeden rok.

Roztržka po verdiktu nad skinem Pechancem

K incidentu došlo loni 29. března poté, když senát krajského soudu poslal Pechancova bratra a druha Pechrové Vlastimila na třináct let do vězení za vraždu Roma Oty Absolona. Přelíčení přihlíželi příbuzní oběti i obžalovaného. Před soudní síní potom příznivci odsouzeného začali urážet členy Absolonovy rodiny. Dostali se do potyčky s policií i justiční stráží a před budovou se pak pokusili napadnout zmocněnce romské rodiny Jakuba Poláka a studenta Radima Štěchovského. Většinu dění zachytily kamery přítomných televizních štábů.

Pechrová byla dosud bezúhonná

Dnes žalobkyně připustila, že pokusy o napadení se nepodařilo Řezníkovi a Pechrové prokázat. Všem třem navrhovala podmíněné odsouzení, v případě Pechance a Řezníka odložené na dobu 2,5 roku, neboť oba již měli pro podobnou činnost opletačky se soudy.

"Obžalovaná Pechrová je dosud bezúhonná, takže jí navrhuji trest na samé spodní hranici s odkladem na osmnáct měsíců," uvedla státní zástupkyně.

Veřejné práce jsou tvrdší než podmínka

Soudce David Arochi Vergara Schmuck vysvětlil, že veřejně prospěšné práce jsou tvrdším potrestáním než podmíněný trest. "Pouhá podmínka by je nenutila k ničemu," řekl po skončení soudního líčení.

Pechanec a Řezník byli s rozsudkem spokojeni a vzdali se práva na odvolání. Pechrová a žalobkyně si ponechaly lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám