Hlavní obsah

Policie má problém: zločince někdo varoval, že se chystá šťára

Právo, Patrik Biskup

Marně se kriminalisté při únorové domovní prohlídce u Jana Gomoláka z Lesné na Tachovsku pídili po nějakém důkazu o trestné činnosti. Nenašli u něho nic, co by podpořilo podezření, že se 56letý muž podílel na podvodu. Gomoláka odsouzeného v minulosti za krádeže aut, totiž o chystané šťáře podle kriminalistů někdo včas varoval.

Foto: René Chvalina, Právo

Článek

Únik informace o plánované domovní prohlídce se vyšetřuje, Gomolákovým zdrojem mohl být jen někdo z policistů, ze státního zastupitelství nebo od soudu.

„Tímto případem jsme se zabývali, ale nebylo prokázáno podezření ze spáchání trestného činu ze strany policistů,“ řekla Právu mluvčí policejní inspekce Radka Sandrová.

Ve vztahu ke státnímu zastupitelství a soudu prověřování ještě probíhá. „Jeho výsledky by mohly být do tří týdnů. Pak se teprve rozhodne, zda budou ve věci zahájeny úkony trestního řízení,“ řekla domažlická státní zástupkyně Jana Fišerová.

Agenda vedená v souvislosti s domovními prohlídkami nespadá na rozdíl od povolení telefonního odposlechu či sledování do utajovaného režimu. K papírům s návrhy na domovní prohlídky má tak přístup prakticky kdokoli ze zaměstnanců policie, úřadu státního zástupce nebo soudu.

Vydán do Německa

Razii u Gomoláka policisté provedli na žádost německých kolegů. Podle nich byl zapleten do fingované krádeže luxusního vozidla patřící německé leasingové společnosti.

„Domluvil se s německým občanem, který vůz Audi A8 v hodnotě 2,5 miliónu korun užíval, aby předstíral jeho krádež,“ uvedl zdroj obeznámený s vyšetřováním případu. Podle něho Němec oznámil krádež pojišťovně v úmyslu nechat v rámci havarijního pojištění vyplatit příslušný pojistný obnos leasingové firmě a zbavit se tak svých finančních závazků. Gomolák následně zorganizoval prodej této limuzíny neznámým osobám.

I přes fiasko s domovní prohlídkou německý soud na základě dalších důkazů vydal na Gomoláka evropský zatýkací rozkaz, na základě kterého byl zadržen a v březnu rozhodnutím Krajského soudu v Plzni vydán do SRN k trestnímu stíhání. „Jeho předání jsme podmínili mimo jiného i tím, že pokud dotyčný po rozsudku nevysloví souhlas s výkonem trestu ve vyžadujícím státě, bude vrácen do České republiky, kde si trest odpyká,“ uvedla mluvčí plzeňského krajského soudu Alexandra Vaňková.

Jan Gomolák je původem z Ukrajiny a v minulosti ukázal, jak dobré známé měl u místní policie. Tak například bývalý dopravní policista Zdeněk K. byl dokonce vyšetřován pro podezření, že pro Gomoláka legalizoval auta s nejasným původem. Celník z Broumova mu údajně zase účelově snižoval hodnotu dovezených automobilů kvůli nižšímu clu. Snad nejmarkantnější příklad Gomolákova propojení s tehdejšími špičkami tachovské policie vyšel najevo v roce 1997, kdy mu propadl jeho zbrojní průkaz a potřeboval se zbavit své pistole. Tu si na sebe tehdy převedl někdejší ředitel úřadu policejního vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám