Hlavní obsah

Malé koledníky v Ostravě okrádali o výslužku jen o něco starší nenechavci

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Sérii loupežných přepadení malých dětí, ke které došlo během letošních Velikonoc na několika místech v Ostravě, se podařilo v těchto dnech objasnit policii. Ze zločinu byl obviněn osmnáctiletý mladík. Jeho dva dvanáctiletí komplici, které k přepadávání dětí naváděl, kvůli nízkému věku obviněni nebudou.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Série loupeží, která zřejmě nemá v republice obdoby, se odehrála během Velikonočního pondělí. „Předmětem zájmu podezřelých byly věci z velikonoční výslužky, tedy zejména vajíčka a cukrovinky,“ uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

„Oběti měl vybírat dospělý podezřelý a násilnému zcizování výslužek měl navádět nezletilé chlapce. Pravděpodobným vodítkem pro výběr obětí byla skutečnost, že podezřelí byli starší, a tedy i silnější,“ dodala.

Policie zatím ví o čtyřech útocích této skupinky. „V prvním případě měli podezřelí vyzvat nezletilého, aby jim ukázal tašku s výslužkou, chlapec však měl požadavek odmítnout, načež se mu měli podezřelí pokusit tašku odcizit. Jeden z podezřelých měl nezjištěné množství cukrovinek odcizit a odejít za nejstarším z trojice. Dalšímu chlapci měli podezřelí rovněž odcizit vajíčko z výslužky,“ řekla mluvčí.

Chlapce i bili

V dalším z případů pachatelé své oběti tašku s částí výslužky vrátili poté, co začal okradený chlapec hlasitě plakat. „V posledním případě se měli podezřelí s poškozeným o tašku přetahovat a poškozeného kopat i bít, přičemž došlo k rozbití parfému, zničení pomlázky i lehkému zranění desetiletého chlapce. Dalšímu protiprávnímu jednání zabránila sestra oběti,“ doplnila mluvčí.

„Policejní komisař již zahájil trestní stíhání 18letého mladíka pro loupež. Pachateli tohoto zločinu přitom hrozí poměrně vysoký trest, od dvou do deseti let. Trestní stíhání obou nezletilých podezřelých je z hlediska jejich věku nepřípustné,“ řekla mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám