Hlavní obsah

Podezřelí ze zločinů na dětech budou kvůli vrahovi Aničky hlídáni přísněji

Právo, Josef Koukal

Sebevražda Otakara Tomka, kterému policie připisuje vraždu 9leté Anny Janatkové a který se oběsil v noci na 21. března v pražské vazební věznici Pankrác, přinutila Vězeňskou službu ČR změnit pravidla pro dohled nad nebezpečnými zločinci.

Videozáznam výslechu Otakara TomkaVideo: Novinky

 
Článek

Kromě padání hlav ve vedení pankrácké věznice, kdy dva zaměstnanci odcházejí na vlastní žádost do civilu a další tři byli degradováni, tak byla přijata i nová opatření platná pro všechny české věznice. Například častější kontroly na celách, k nimž věznice přistupovaly doposud pouze v případech vězňů, u nichž vstupní psychotesty prokázaly tendenci k sebevraždě, budou do budoucna automaticky nařizovány kromě vrahů i u vězňů podezřelých ze závažných trestných činů spáchaných na dětech.

Právě v případě Tomka se totiž věznice vymlouvala na fakt, že při psychologických testech žádný sklon k sebevraždě neprojevoval. Dohled nad ním tak podléhal mírnějšímu režimu, než například nad mužem podezřelým z vraždy, který měl celu jen o pár kroků dál. Zatímco u něj strážný hlídkoval každou půlhodinu, Tomek byl kontrolován v hodinových intervalech. Podle interního nařízení ředitele vězeňské služby Jiřího Treglera, které vstoupí v platnost v nejbližších dnech, budou nově oba intervaly stejné.

Zároveň však bude na posouzení ředitelů konkrétních věznic, zda by takové kontroly ve výjimečných případech neměly být ještě častější.

„Případ O. T. odhalil systémovou chybu. Ta je teď odstraněna a já věřím, že bude možné do budoucna snáz eliminovat riziko takové mimořádné události,“ řekl Právu náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák, který má vězeňství na starosti.

„Rozšiřuje se okruh osob, u nichž je zpřísněný režim, o ty obviněné, proti kterým je vedeno trestní stíhání pro podezření ze závažné trestné činnosti páchané na dětech, a to bez ohledu na psychologický posudek,“ popsal nové opatření náměstek.

Ministr bude informován okamžitě

Změny se již dočkal i další interní předpis, nařízení o mimořádných událostech. Podle něj musí být o sebevraždě vězně bezprostředně informován náměstek ministra spravedlnosti, do jehož gesce vězeňská služba spadá. Ten pak podá bezodkladně zprávu i ministrovi.

„Opravdu nebylo vhodné, když se o sebevraždě O. T. dozvěděl pan ministr nejprve z médií,“ vysvětlil změnu Volák, který tak je podle nového nařízení prvním adresátem zprávy o mimořádné události. Telefonát či SMS zprávu tak bezodkladně obdrží třeba o půlnoci, a to nejen v případě sebevraždy vězně, ale také například při napadení dozorce. Ráno pak do e-mailu obdrží i výpis z přehledu mimořádných událostí.

„Chceme, aby ministerstvo spravedlnosti plnilo svou kontrolní činnost nad vězeňskou službou tak, jak mu to ukládá zákon,“ vysvětlil Volák. Nový vyrozumívací systém vůči ministerstvu je již platný a poprvé prý zafungoval tento víkend. „Šlo o sebevraždu v jedné z věznic, zatím nechci případ komentovat. Do několika minut jsme měli zprávu a mohli zahájit šetření události,“ prozradil Právu náměstek.

Sebevraždám na celách českých věznic však podle něj sebepřísnější kontroly zcela nezabrání. „Podle vyjádření soudních lékařů jste při sebevraždě oběšením mrtvý během pěti minut. I kdyby se kontroly prováděly po čtvrt hodině, teoreticky se za tu dobu můžete třikrát zabít,“ dodal Volák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám