Hlavní obsah

Chladnokrevní zabijáci dostali tresty 18 a 22 let

Právo, Jaroslav Švehla
Liberec

Liberecký krajský soud v pondělí vyměřil trest odnětí svobody 22 let pro Romana Šedého a 18 let pro Veronikou Dolejškovou za to, že v loni v říjnu zavraždili v České Lípě třiapadesátiletého muže. Státní obhájce Šedého a státní zástupkyně si ponechali lhůtu na odvolání.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Šedému a Dolejškové vyměřil soud vysoké tresty.

Článek

Dolejšková osmnáctiletý trest přijala bez emocí a možnosti odvolání se vzdala. Teprve jedenadvacetiletá žena a její o 18 let starší komplic muže zavraždili a následně mu odcizili peněženku s třemi sty korunami a platební kartou, prsten, řetízek, mobilní telefon a několik lahviček alkoholu. Z účtu zavražděného podle obžaloby v České Lípě a později v Praze vybrali přes 145 tisíc korun.

Šedý s Dolejškovou přišli na návštěvu do bytu jejího známého. Dolejšková muže znala z pivnice, kde za ní často platil útratu. Když podle spisu na návštěvě dopili kávu a pivo, Šedý vylákal muže do koupelny, kde ho začal škrtit šňůrou od termozářiče. Povalil jej na zem a snažil se od něj získat PIN k jeho platební kartě. Když mu kód po několika desítkách minut povolování a stahování smyčky muž prozradil, usmrtil jej.

Vraždu naplánovali

Podle státní zástupkyně se podařilo prokázat, že dvojice se na vraždě domluvila předem. „Do bytu šli s úmyslem zabít. Obžalovaná si do bytu přinesla igelitové rukavice,“ konstatovala státní zástupkyně.

V bytě po sobě uklidili stopy a tělo odtáhli do koupelny. Chladnokrevnost jejich počínání podtrhuje fakt, že uškrcenému ještě udělali kapesním nožem několik hlubokých řezných ran na zápěstí, aby se ujistili, že je skutečně mrtvý.

„Když odešli z bytu, šli se bavit a v nevázaném způsobu života pokračovali až do jejich zadržení,“ uvedla předsedkyně soudního senátu Olga Fričová a poznamenala, že výše trestu odpovídá brutálnímu, až hrůznému způsobu provedení činu. „Je zarážející s jakou chladnokrevností čin provedli. Když poškozený umíral, Dolejšková prohledávala byt,“ uvedla soudkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám