Hlavní obsah

Podvodníci chtěli od státu získat DPH za 20 miliónů

Právo, Pavel Karban
Ostrava
Aktualizováno

Minimálně o 20 miliónů korun chtěla obrat stát čtveřice mužů ve věku 31 až 39 let z Brněnska. Podnikavci nadhodnocovali takřka bezcenné zboží, které posléze vyvezli do afrických zemí a od státu požadovali vrácení DPH.

Článek

Moravskoslezští kriminalisté čtveřici obvinili z trestného činu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Ve vazbě skončil devětatřicetiletý organizátor a jeden ze zadržených.

Policisté zatím mají zmapovanou činnost skupiny od roku 2009 do současnosti, případu se kriminalisté věnují od loňského září, kdy je jeden z finančních úřadů v Ostravě na podezřelé podnikání upozornil.

Částka bude nakonec vyšší

„Opatřili si méně hodnotné zboží, jako byly trubkové spony nebo spodní prádlo nevalné kvality, pak ho s pomocí dalších firem nadhodnotili a přes celní úřad ho vyvezli do Afriky. U finančních úřadů potom deklarovali nárok na odpočet dani z přidané hodnoty,“ popsal policista Martin Válek.

Současných 20 miliónů, o které chtěli muži stát na odpočtu z daně připravit, není konečných. „Předpokládáme, že by tato částka měla být nakonec vyšší,“ potvrdil.

Výrobní cena trubkové spony je necelé tři koruny, oni jejich prodáváním přes několik firem navýšili cenu až na takřka 1200 korun za kus.
policista

Kolik peněz už finanční úřady poslaly na účty firem, kriminalisté neřekli. Bylo to ale několik miliónů. Odpočet DPH z poslední zakázky, kterou byly dvě palety trubkových spon za 75 miliónů korun, už ale pachatelé nedostanou. Zboží sice odešlo do některé z afrických zemí, ale než stát prostřednictvím finančních úřadů DPH skupině podnikatelů vrátil, zasáhla policie.

„Výrobní cena trubkové spony je necelé tři koruny, oni jejich prodáváním přes několik firem navýšili cenu až na takřka 1200 korun za kus. Cílem určení byly vždy neexistující firmy v Africe,“ uvedl kriminalista Valdemar Uruba. Do kterých afrických zemí předražené zboží putovalo, neřekl.

Do jedné země se dokonce v důsledku obchodů této skupiny zvedl o polovinu vývoz z České republiky.
kriminalista

„Bylo jich víc. Do jedné z nich se dokonce v důsledku obchodů této skupiny zvedl o polovinu vývoz z České republiky,“ prozradil.

Zatýkání a zabavování dokumentů, počítačů, mobilů a dalšího materiálu, který budou kriminalisté teprve vyhodnocovat, proběhlo 11. května, hned na několika místech v zemi. Jednotlivé firmy do případu zapletené jsou totiž na území celé ČR, každá spadala pod jiný finanční úřad.

„Přestože vyváželi stejné zboží a deklarovali odpočet daně, pracovníci jednotlivých finančních úřadů neměli o rozsáhlosti trestné činnosti zpočátku ani ponětí,“ sdělil Uruba.

Reklama

Výběr článků

Načítám