Hlavní obsah

Vraha, který oběť rozřezal a hodil do Berounky, zatkli v Plzni

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Po Martinu F. z Plzně se loni v listopadu slehla zem. O několik týdnů později, kdy policisté vylovili z řeky Berounky části jeho těla, bylo jasno – 37letého muže někdo zavraždil a po smrti rozřezal.

Článek

Další čtyři měsíce stačily krajským kriminalistům k tomu, aby případ objasnili a pachatele dopadli. Ve vazební cele sedí od 19. dubna, informace uvolnilo státní zastupitelství až nyní.

„Policejní orgán zahájil trestní stíhání devětapadesátiletého muže z Plzně pro zločin vraždy a přečin nedovoleného ozbrojování. Obviněný byl na návrh státního zástupce vzat soudcem do vazby,“ potvrdila ve čtvrtek Právu Dagmar Lindenthálová z Krajského státního zastupitelství v Plzni.

Podrobnosti k případu ale zastupitelství nesdělilo. Vyšetřování by podle ní mělo skončit v červenci. Za vraždu hrozí obviněnému trest od 10 do 18 let.

Martin F. byl naposledy viděn 5. listopadu. Na sobě měl montérky. A právě na místě posledního mužova výskytu našli policisté krvavé stopy. To byl pro ně signál, že nezmizel sám od sebe.

V polovině prosince objevil v Berounce lidskou ruku majitel vodní elektrárny v Nadrybech na severním Plzeňsku Jiří Votruba. Expertíza DNA prokázala, že patří hledanému.

O měsíc později vydala řeka další část těla, tentokrát nohu. Na ni narazil rybář poblíž přívozu v Darové, což je asi šest říčních kilometrů proti proudu od místa prvního nálezu.

Podezřelý z vraždy vinu popírá

Podezřelý z vraždy podle informací Práva s vyšetřovateli nespolupracuje a vinu popírá. S ohledem na to, že je stíhán za nedovolené ozbrojování, dá se spekulovat, že u něho při domovní prohlídce našli policisté nelegálně drženou střelnou zbraň, kterou pravděpodobně Martina F. zabil. Tělo pak rozřezal, je možné, že ho uložil do pytle a hodil ho vody. Jak postupně docházelo k poškození obalu, jednotlivé části se uvolnily a odplavaly.

Také motiv vraždy se dá jen tipovat. Podle internetové reakce na zveřejněnou pátrací relaci policie to vypadá, že na mrtvého muže měli někteří lidé spadeno, protože je napálil. Tak například jeden z diskutujících pod přezdívkou „sipi“ ve svém příspěvku z 20. března napsal:„ Děkuji za všechny, které okradl.“

Právo také zjistilo, že v roce 2001 byl Martin F. vyšetřován pro daňové úniky, soud ho ale nakonec obžaloby zprostil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám