Hlavní obsah

Letadlo spadlé do jezera vytahovali hasiči nafukovacími vaky

Právo, Aleš Fuksa
Ostrožská Nová Ves
Aktualizováno

Po dlouhých šesti hodinách se hasičům podařilo vyzdvihnout vrak dvoumístného sportovního letounu ze dna štěrkového jezera u Ostrožské Nové Vsi. Letoun havaroval ve středu po sedmnácté hodině. Pilot se naštěstí zachránil.

Článek

Ještě před pádem na hladinu se pilotovi navíc podařilo uzavřít všechny palivové uzávěry, aby minimalizoval dopady na zdroje pitné vody. V palivové nádrži letadla by mělo být asi 70 litrů pohonných hmot.

Letoun podle mluvčího hasičů Iva Mitáčka dopadl asi dvě stě padesát metrů od břehu. Vrak se podařilo vyzdvihnout pomocí nafukovacích zvedacích vaků, které k ponořenému stroji popruhy připevnili policejní potápěči. Pomáhala jim přitom i skupina soukromých potápěčů. V tu dobu na hladině zasahovalo pět záchranářských člunů. Na břehu navíc čekal těžkotonážní jeřáb s nataženým ramenem nad jezero s pitnou vodou.

Voda znečištěna nebyla

„V deset hodin večer se potápěčům podařilo nafouknout zvedací vaky a vrak letadla se vznesl ze dna k hladině jezera. Tam bylo letadlo zachyceno mezi čluny hasičů a bylo pomalu taženo ke břehu,“ uvedl mluvčí hasičů.

Po vyzdvihnutí letounu velitel zásahu potvrdil, že nedošlo ke znečištění vodního zdroje. Stroj se navíc podařilo vytáhnout v celku a nedošlo k jeho poškození, zlomení nebo deformaci. Pracovníci letecké firmy následně letadlo rozebrali a po odpojení křídel jednotlivé části naložili na připravený vůz. Stroj tak putoval zpět do nedalekých výrobních hal v Kunovicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám