Hlavní obsah

Lidé v Nových Mlýnech se po noci hrůzy bojí, že je muž po návratu postřílí

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové Mlýny / Břeclav

Takový den ještě Nové Mlýny na Břeclavsku nezažily. Policejní manévry, těžkooděnci a připravený odstřelovač. Vše kvůli muži, který se ukryl v domě a vyhrožoval okolí svou zbraní. Policisté ho zadrželi, místní lidé se však bojí, co bude po jeho návratu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Místo dramatu v obci Nové Mlýny

Článek

“Byla to noc plná randálu z nahlas puštěného rádia. A nebyla první. Je to magor, nadával nám vy kur.. zkurv..., já vás postřílím. Proto jsme volali policii,” uvedla sousedka domu, který byl v úterý scénou akčního dramatu.

Muž jim zpříjemňuje soužití a budí v nich strach už pětadvacet let. Sousedé věděli, že opravdu vlastní zbraň. Po probděné noci, dvacet minut po sedmé hodině, obyvatelé sousedního domu v zoufalství přivolali policii. Ani to nebylo poprvé.

Bývalá manželka: léčit jsem se prý měla sama

Po příjezdu policistů muž sice vyšel na dvůr, ale k ničemu to nebylo. “Choval se velmi podivně, něco si mumlal, nakonec zase zalezl do domu. To vše stále v doprovodu nahlas puštěného rádia,” popsal vedoucí břeclavské policie František Klimus prvotní kontakt hlídky s pětačtyřicetiletým Brňanem, uživatelem rekreačního domu v Nových Mlýnech.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kriminalista Jan Cupal ukazuje zbraň, kterou muž ohrožoval okolí.

Policisté mezitím kontaktovali jeho bývalou manželku. I ta potvrdila podivné chování expartnera, s nímž stále spoluvlastní domek. Prý jej posílala na léčení, ale jedinou odezvou bylo, že se má léčit sama. Všechny zdroje policisty upozornily, že muž je legálním vlastníkem zbraně.

Když se policisté ocitli tváří v tvář muži, měl v ústech pistoli a hrozil.
šéf břeclavské policie

“Přijel jsem na místo a vzhledem k nebezpečí použití zbraně jsme požádali o přivolání zásahové jednotky,” uvedl zástupce vedoucího Jan Cupal, který měl zrovna službu pro mimořádné situace. S těžkooděnci přijel i vyjednavač, ale muž nijak nereagoval. Krátce po poledni se policisté rozhodli pro vstup do domu. Násilí nebylo třeba, dům zůstal odemčený.

“Když se policisté ocitli tváří v tvář muži, měl v ústech pistoli a hrozil, že se zabije. Nakonec ustoupil do pokoje, kde se zavřel i se psem. Přes dveře křičel, že pokud tam vstoupíme, že všechny postřílí,” dodal Klimus. V dalších dlouhých desítkách minut se vyjednavač pokoušel muže přesvědčit, aby se vzdal.

Měli to obklíčené kolem dokola, na zahradě jsem měla odstřelovače, hrozilo, že k nám přeskočí přes plot.
sousedka

“Měli to obklíčené kolem dokola, na zahradě jsem měla odstřelovače, hrozilo, že k nám přeskočí přes plot,” doplnila sousedka. Pak se ozval z domku výstřel. “Policajti kolem si jen řekli, že je po všem, zastřelil se. Ani mě ho nebylo líto, po tom všem, co nám tu dělal,” pokračovala žena. Muž ale žil. Po chvíli padl další výstřel a pak ještě jeden. Nakonec se před patnáctou hodinou vzdal.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Sousedka od domu hrůzy má strach. Jestli se muž vrátí, pomstí se jim.

“Policisté slyšeli, jak vyndává zásobník, pak poznali i zvuk, když vyhazoval náboj z komory a vyhodil pistoli před dveře. Pak jej zajistili. Nutno dodat, že v tu chvíli měli víc práce s velkým psem, kterého měl stále u sebe,” popsal Klimus. Dva předchozí výstřely mířily na okno, třetí do stropu a policisté zajistili nábojnice i kulky.

Měli ho zastřelit, protože jestli se vrátí, pozabíjí nás.
lidé z obce

Muž dostal uklidňující léky a putoval na psychiatrii. “Zbraň zůstává u nás, je důkazem při vyšetřování. A upozornili jsme odbor zbraní a střeliva, aby zahájil úkony pro odebrání zbraně. Už by ji nikdy neměl dostat,” dodal Klimus.

Událost se šetří jako pokus o sebevraždu. Zda se trestní řízení přemění v závažnější obvinění, není zatím jisté. Lidé v obci ale mají jasno. “Měli ho zastřelit, protože jestli se vrátí, pozabíjí nás”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám