Hlavní obsah

Učitelka mateřské školy půjde znovu k soudu kvůli smrti dítěte pod brankou

Právo, Jana Pechová
Jihlava
Aktualizováno

Odvolací krajský soud vrátil zpět k novému projednání kauzu, při níž pád házenkářské branky na hřišti v Dolní Cerekvi na Jihlavsku vedl předloni v prosinci ke smrti dítěte. Dal tak za pravdu státní zástupkyni, která se neztotožnila s osvobozujícím rozsudkem nad učitelkou mateřské školy Alenou Haškovou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Předseda senátu krajského soudu Miroslav Novák tak zpochybnil verdikt okresního soudce Zdeňka Chalupy z 10. března letošního roku. Chalupa dal tehdy zapravdu obhájci Jiřímu Kozákovi a učitelku osvobodil se zdůvodněním, že šlo o nešťastnou náhodu.

Okresní státní zástupkyně Milena Smetanová, která navrhovala výchovný podmínečný trest na spodní hranici sazby, se ale s rozsudkem nespokojila a druhoinstanční soud se v odvolání přiklonil k jejímu písemnému rozkladu.

„Kdyby věnovala více pozornosti, mohla zakročit,“ upnul Miroslav Novák pozornost na chování učitelky v okamžiku, kdy jedna skupina dětí manipulovala s provázkem, přivázaným na ráhnu branky. Protože nezasáhla, neudělala prý vše proto, aby tragédii předešla.

„Nenařizuji soudu prvního stupně provést nové důkazy, ale řádné vypořádání se s argumentací státního zástupce,“ uzavřel předseda senátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám