Hlavní obsah

Muž falšoval lékařské zprávy až do plné invalidity

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jsem ve velmi špatné finanční situaci a mám hodně dluhů. Tak zdůvodnil podvodník pražským policistům fakt, že opakovaně falšoval lékařské zprávy, které po úpravě stanovily jeho invaliditu. Pojišťovna mu pak vyplatila sto šedesát tisíc korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Třiašedesátiletého cizince obvinili pražští policisté z podvodu koncem minulého týdne. Přitom podvodník manipuloval s lékařskými zprávami již mnohem dříve.

V roce 2007 zfalšoval lékařskou zprávu ze sociální správy. Místo původního znění o úrazu z roku 2000 ve smyslu „zdravotní postižení nenaplňuje kritéria částečné invalidity“ mu zpráva po jeho zásahu nárok na invalidní důchod přiřkla.

O rok později zfalšoval druhou zprávu, ve které si již bez okolků přiznal plnou invaliditu. Upravené lékařské dokumenty pak zaslal bývalému zaměstnavateli a požadoval doplacení ztráty v pracovní neschopnosti.

Zaměstnavatel dodané zprávy zaslal zdravotní pojišťovně, která muži vyplatila více než 160 tisíc korun za ztrátu na výdělku po pracovní neschopnosti.

„Podvodník policistům svůj čin obhajoval tím, že byl ve velmi špatné životní situaci a měl hodně dluhů. Za tento podvod může být potrestán až dvouletým trestem odnětí svobody,“ řekla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám