Hlavní obsah

Žalovaný nepřiměřený zákrok policie nebyl podle soudu trestným činem

– Česká Lípa
Právo, Jaroslav Švehla

Okresní soud v České Lípě nepotrestal dva policisty, kteří podle obžaloby nepřiměřeně tvrdě zasáhli proti opilému mladíkovi. Podle soudce Milana Vencla se nejednalo o trestný čin a případ postoupil k prošetření policii. Státní zástupce podal proti rozhodnutí stížnost k libereckému krajskému soudu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Českolipský soud podpraporčíka Jana Kolstrunka (uprostřed) a nadstrážmistra Jan Kašíka nepotrestal.

Článek

K případu došlo v lednu 2009 na českolipském sídlišti Sever. Jiří Jan Balek a jeho kamarád se tehdy nad ránem vraceli z hospody. Jelikož byli hluční, projíždějící policejní hlídka je zkontrolovala a oběma mužům domluvila. Po chvíli ale přijeli další policisté, Jan Kolstrunk a Jan Kašík, kteří na slovní atak mladíků, měli podle poškozeného reagovat ránou pěstí. Mladík při zadržení kladl odpor, tak policisté použili donucovací prostředky.

Nakonec mladíka nechali odejít. Balek tvrdil, že mu policisté roztrhli obočí, a když spoutaný upadl na zem, rozrazil si bradu. Měl také naražené ledviny a mikroskopické množství krve v moči.

Policisté incident nehlásili

Podle soudce Milana Vencla nebyla obvinění uvedená v žalobě bezpečně prokázána, ale zároveň připustil, že zasahující policisté se dopustili několika provinění. Například po incident a použití donucovacích prostředků neohlásili na operační středisko.

„Policisté nedodrželi postup, jaký ukládá zákon o policii. Věc může být posouzena maximálně kárným řízením. Je na policejních orgánech, aby věc posoudila,“ zdůraznil soudce, který uvedl, že nemá důvod nevěřit policistům, kteří v minulosti neměli žádné kázeňské provinění a snažili se zabránit rušení nočního lidmi, jež hrubě uráží policisty v uniformě.

Rozpory ve výpovědi poškozeného

Naopak soud ve výpovědi poškozeného a jeho svědka shledal řadu rozporů. Balek a jeho kamarád se rozcházeli v tvrzení, zda policisté při zákroku použili tzv. kasr. Soudce při posuzování také přihlédl k tomu, že byl Balek v době incidentu opilý. „Rozhodnutí soudu je správné a spravedlivé. V žalobě byly evidentní rozpory, vůbec neměla být podána,“ řekl právní zástupce policistů Oldřich Filip.

Státní zástupce Jaroslav Kříž, který si podal proti rozhodnutí stížnost, se domnívá, že soud měl oba policisty obžalované za zneužití pravomoci úřední osoby potrestat. V případě prokázání viny hrozil policistům zákaz činnosti nebo až tři roky vězení.

„Stačilo jim domluvit. Policisté se nemohou chovat násilným způsobem,“ poznamenal Kříž. Stejného názoru je i Balkova matka. „Nemám slov. Poznala bych, kdyby syn byl tak opilý, že by byl agresivní. Evidentně měl obličej vystříkaný slzným sprejem,“ uvedla rozhořčeně Vladimíra Michaela Balková. „Proč to teda ti policisté neohlásili, když se, jak tvrdí, ničím neprovinili,“ podivila se matka poškozeného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám