Hlavní obsah

Český Cattani byl v právu, jeho šéfce hrozí trest za šikanu

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Loni v září chtěla šéfka Krajského státního zastupitelství v Plzni Marie Poláková dostat z taláru městského žalobce Libora Řeřichu, přezdívaného český Cattani. S kárnou žalobou ale u Nejvyššího správního soudu v Brně neuspěla a naopak sama teď půjde před kárný senát za perzekuci tohoto svého podřízeného.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Plzeňský státní zástupce Libor Řeřicha

Článek

Karta se obrátila poté, co si Řeřicha u Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana stěžoval na šikanu ze strany Polákové a na její protizákonný postup, kterým se ho snažila sesadit z funkce státního zástupce. Řeřichovu stížnost následně prošetřilo Vrchní státní zastupitelství v Praze a shledalo ji oprávněnou.

Argumenty v ní vyhodnotilo za tak závažné, že podalo na Polákovou kárnou žalobu. „Ta k nám dorazila 6. května. Už ji má přidělenou soudce a první úkony provedl minulý týden,“ potvrdila Právu mluvčí Nejvyššího správního soudu Petra Lavická.

Poláková na dotaz Práva uvedla, že se nemá k čemu vyjadřovat, neboť žádné vyrozumění o kárné žalobě v ruce nemá. „Stížnost doktora Řeřichy jsem také nečetla, takže děkuji a na shledanou,“ dodala a zavěsila telefon.

Krajská státní zástupkyně si do své kanceláře pozvala pracovníka inspekce a zapisovatelku, kteří byli přítomni výslechu tohoto policisty, a vyptávala se, jak jsem se choval. Pak jsem dostal výtku, která byla sepsána ještě dřív, než jsem se mohl k případu vyjádřit
Libor Řeřicha

Sám Řeřicha považuje postoj vrchního státního zastupitelství za určitou satisfakci. „Musel jsem se bránit. V sázce byla moje dobrá pověst a renomé,“ řekl k tomu Řeřicha, který si za svůj nekompromisní přístup při honbě za zločinci v policejních uniformách vysloužil přezdívku hrdiny z italského seriálu Chobotnice.

V úvodu stížnosti poukázal na to, že s Polákovou měl kontroverzní vztahy už v minulosti, kdy veřejně kritizoval poměry na krajském státním zastupitelství. Rozbroje podle něj pokračovaly i v době, kdy odešel na městské státní zastupitelství jako žalobce pověřený vyšetřováním trestných činů policistů. „V té době mně bylo například zakázáno hovořit do médií o případech, které jsem vyšetřoval. A když jsem tento příkaz porušil, a to z důvodu, abych některé věci týkající se těchto závažných kauz veřejnosti mohl objasnit, byl jsem za to kárán,“ napsal Řeřicha ve stížnosti, kterou má Právo k dispozici.

Potupné a nevhodné

Potupné a nevhodné úrovně státního zastupitelství mu přišlo například to, jakým způsobem Poláková prošetřovala stížnost vůči jím vedenému výslechu proti jednomu z policistů vyšetřovanému pro podezření z podílu na pojistných podvodech. „Krajská státní zástupkyně si do své kanceláře pozvala pracovníka inspekce a zapisovatelku, kteří byli přítomni výslechu tohoto policisty, a vyptávala se, jak jsem se choval. Pak jsem dostal výtku, která byla sepsána ještě dřív, než jsem se mohl k případu vyjádřit,“ stěžoval si Řeřicha.

Ten se dále ohradil proti tomu, že kárnou žalobu podala na něho Poláková na základě podkladů, které soud později označil jako nezákonné a žalobu smetl ze stolu. Polákové vadilo, jak se Řeřicha angažoval v kauze svého přítele a někdejšího šéfa karlovarské pobočky policejní inspekce Miroslava Šouleje, obviněného ze zpronevěry. „Ve věci případu Miroslava Šouleje a spol. činil kroky ve prospěch obviněného například tím, že mu sháněl advokáta a poskytoval návod, jak má vypovídat,“ prohlásila před kárným senátem Poláková s tím, že Řeřicha do telefonu tituloval své kolegy slovy: „To je óbrvůl a blb, který si myslí, jak je chytrý.“

Bylo porušeno právo na soukromí

Tyto argumenty Poláková opírala o policejní odposlechy, které byly získány v kauze Šoulej. A soud jasně řekl, že v tomto případě bylo porušeno právo na ochranu soukromí, neboť hovor byl veden mezi třetí osobou a obviněným Šoulejem. Takový rozhovor nemůže být použit jako důkaz v kárném řízení.

Inspektor Corrado Cattani

Inspektor Corrado Cattani je hlavní postavou italského více než 50dílného seriálu Chobotnice režiséra Damiana Damianiho, točeného v deseti sériích v letech 1984–2001 a pojednávajícího o boji proti sicilské mafii.

V seriálu tuto postavu, vystupující do 4. série (1989), ztvárnil italský herec Michele Placido, v českém dabingu Jan Kanyza.

Skutečnými předlohami postavy Cattaniho mohli být mimo jiné italští prokurátoři Rocco Chinnici, Giovanni Falcone, Paolo Borsellino, kteří se stali symboly boje proti italské Cosa Nostra.

Všichni tři byli mafií zavražděni, zatímco Cattani v seriálu Chobotnice zemřel v díle natočeném roku 1989.

Zdroj:  Wikipedie

„Byl to naprosto soukromý hovor s člověkem, ke kterému mám blízko od doby, co jsme společně působili při vyšetřování trestné činnosti policistů. Na příkaz právě krajské státní zástupkyně policie vydala tento záznam hovoru pro pracovněprávní řízení, což je v rozporu s ústavním právem,“ tvrdil Řeřicha, který byl navíc po dobu osmi měsíců postaven mimo službu a pobíral jen poloviční mzdu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám