Hlavní obsah

Kauza Anička pro policii definitivně skončila

Právo, Josef Koukal

Policie už nebude pátrat po jiném případném pachateli vraždy Anny Janatkové (†9), než byl mrtvý Otakar Tomek. Usnesení státní zástupkyně o zastavení Tomkova stíhání z konce dubna je od čtvrtka pravomocné. Advokát údajného vraha proti němu nepodal stížnost. Právu to řekla mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Článek

Pro policii tím práce fakticky končí. Jediný, kdo by mohl závěry vyšetřovatelů či postup státní zástupkyně ještě přehodnotit a poslat spisový materiál zpět policii s instrukcemi k došetření, je Nejvyšší státní zastupitelství, které bude usnesení ještě přezkoumávat.

„My jsme vyšetřování uzavřeli s tím, že jsme dospěli k pachateli,“ řekla Právu mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. „Policie je o pachateli přesvědčena. Není jediná stopa, která by směřovala k jinému člověku. Námi vyhodnocené stopy směřovaly k obviněnému,“ dodala.

Za případem přesto zůstávají nezodpovězené otázky. Tomek, který spáchal ve vazební cele sebevraždu, se k činu nikdy nepřiznal, a to ani v dopise na rozloučenou, který před smrtí napsal.

Ačkoli měl podle policie dívku znásilnit, nebyl podle sexuologů pedofil a ačkoli šlo o letitého zloděje, nikdy v minulosti nespáchal násilný trestný čin. Pro jeho vinu svědčily jen nepřímé důkazy. Také usnesení státní zástupkyně z konce dubna, které médiím prezentovala šéfka městského státního zastupitelství Jana Hercegová, hovoří pouze o „vysoké míře pravděpodobnosti“, že pachatelem vraždy byl Tomek.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie navrhla zastavit stíhání Otakara T.

Policie podala v pátek návrh na zastavení trestního stíhání obviněného Otakara Tomka. Ten se v uplynulých dnech pokusil oběsit ve vězení, později zemřel...

Výběr článků

Načítám