Hlavní obsah

Liberecký soud rozhodl v kauze konkurzních správců Rybenoru

Právo, Jaroslav Švehla
Liberec
Aktualizováno

Okresní soud v Liberci ve čtvrtek potrestal tři konkurzní správce Jana Zedníčka, Jaromíra Vaška a Vladislava Petroviče ročním vězením, stotisícovou pokutou a zákazem činnosti na tři roky za pletichy při konkurzu zkrachovalé česko-norské společnosti Rybenor. Trojice obžalovaných se na místě odvolala.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Společníci firmy PROF (zleva) Jaromír Vašek, Jan Zedníček a Vladislav Petrovič si vyslechli rozsudek.

Článek

Soud v Liberci se už případem zabýval dříve, trojici uložil za přijímání úplatku nepodmíněné tresty vězení, předchozí rozhodnutí však pro nesprávnou kvalifikaci zrušil Nejvyšší soud.

„I přes časový odstup je toto jednání společensky závažné,“ vysvětlil předseda soudního senátu Richard Skýba, který v odůvodnění rozsudku uvedl, že jednání obžalovaných narušilo zájem státu na vyřízení konkurzu firmy.

„Za úplatu byli ke konkurzu připuštěni ti, kteří byli z konkurzního řízení vyloučeni,“ vysvětlil soudce.

Případ začal po té, co policisté zatkli libereckého správce konkurzní podstaty z firmy Prof ve chvíli, kdy v ústecké restauraci Šatlava přebíral obálku s půl miliónem korun od právníka norské firmy Tonsberg Brygge AS.

Na oplátku měla být do konkurzního řízení Rybenoru přijata původně neuznaná pohledávka Tonsbergu ve výši 39 miliónů korun. Norští věřitelé tak mohli získat 90 procent ze zmařené investice od tamní pojišťovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám