Hlavní obsah

Vietnamec dostal osm let za pěstování konopí na Opavsku

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Osm let za mřížemi stráví podle čtvrtečního verdiktu Krajského soudu v Ostravě Vietnamec Binh Van Do za vypěstování více než čtyř stovek rostlin konopí. Soud ho také na deset let vyhostil ze země.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný se u soudu hájil tím, že rostliny považoval za krmivo pro hospodářská zvířata.

Článek

Policie muže zatkla loni v listopadu v Bolaticích na Opavsku, kde se v rodinném domku staral o dobře vybavenou velkokapacitní pěstírnu. Po hlavním pachateli, kterému pěstírna patřila, bylo vyhlášeno pátrání, zatím je stále na útěku.

Vietnamec svou vinu od počátku popíral. U soudu sice nevypovídal, ale po svém zatčení se hájil tím, že se v domku zdržoval jen několik dní před svým zatčením. Rostlinky prý jen hlídal a měl za dostat od svého krajana zaplaceno 20 tisíc korun měsíčně.

Majitel mi říkal, že tím krmí nějaká zvířata.
odsouzený

„O rostliny jsem se musel starat, musel jsem rozsvěcovat a zhasínat světla a také jsem rostliny zaléval a hnojil,“ dodal Vietnamec. Podle svých slov vůbec netušil, že se z nich dá vyrobit droga. „Majitel mi říkal, že tím krmí nějaká zvířata,“ tvrdil obžalovaný Bihn Van Do.

Soudce ale jeho obhajobě neuvěřil. „Obhajobu, že mělo jít o krmivo pro hospodářská zvířata, považuje soud za účelovou. Obžalovaný musel vědět, že jde o konopí, které se používá na výrobu marihuany,“ řekla mluvčí soudu Šárka Böhmová.

Hlavní pachatel, který je na útěku, zneužil jeho finanční závislosti.
mluvčí soudu

Na druhé straně soud uznal, že nejde o hlavního pachatele. „Hlavní pachatel, který je na útěku, zneužil jeho finanční závislosti,“ doplnila Böhmová.

Pěstírnu marihuany, která byla zřízena v několika sklepních místnostech rodinného domku v Bolaticích, odhalila policie loni 23. listopadu. Laboratorní testy ukázaly, že zabavené rostliny konopí měly vysoký obsah účinné látky THC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám