Hlavní obsah

Soud s Dudou zatím nezačal, jeho advokát na výzvy nereagoval

Právo, vor
Karlovy Vary
Aktualizováno

Hlavní líčení s někdejším hokejovým reprezentantem národního týmu Radkem Dudou, který je obžalován z přečinu výtržnictví, nebylo u Okresního soudu v Karlových Varech dosud nařízeno, protože hokejistův advokát ani po urgenci neodpověděl na procesní otázky soudu týkající se případu. Přitom státní zástupce Jan Svatoš očekával, že soud začne nejpozději do konce dubna.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Chomutovský hokejista Radek Duda při odchodu z karlovarského magistrátu

Článek

Podle mluvčího karlovarského soudu Jana Hostaše lze ale nyní očekávat zahájení prvního líčení i přes dosavadní nečinnost Dudy a jeho obhájce.

„Ve věci již byly učiněny některé úkony,“ uvedl Hostaš, podle kterého karlovarská soudkyně Kateřina Sedláčková zaslala obhájci obviněného výzvu k vyjádření.

„Obviněný při výslechu před policejním orgánem uvedl, že se vyjádří k určité procesní otázce až poté, co státní zástupce rozhodne o jeho stížnosti proti usnesení o zahájení trestního stíhání. Obviněný se však již nevyjádřil, proto jej soud prostřednictvím obhájce k tomuto vyjádření vyzval,“ vysvětlil Hostaš postup soudu.

Obhájce obviněného však ve lhůtě stanové soudem na tuto výzvu nereagoval. „Proto mu byla v pondělí 2. května zaslána urgence a poskytnuta dodatečná lhůta pěti dnů,“ pokračoval Hostaš, podle kterého lhůta urgence už také vypršela.

„V současné době nemám žádnou informaci v tom směru, že by již požadované stanovisko obviněného bylo soudu sděleno. Lze důvodně předpokládat, že i kdyby byl obhájce obviněného i nadále nečinný, ve věci již bude bez zbytečného odkladu nařízeno hlavní líčení,“ konstatoval Hostaš.

Dudův advokát nereaguje

Podle Hostaše zastupuje Dudu advokát Petr Vališ. Ten ale nechtěl k záležitosti nic říkat. Duda, kterému v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na dva roky, se opakovaně v minulosti odmítl k záležitosti vyjadřovat.

Kontroverzní hokejista je obžalován za incident, ke kterému došlo v úterý 25. ledna v odpoledních hodinách na nábřeží Osvobození v Karlových Varech před prodejnou zverimexu. Řidič BMW nejdříve nedal přednost na přechodu důchodci Josefu H., který stačil jen na poslední chvíli před projíždějícím luxusním vozem uskočit, přičemž ale zavadil o vozidlo. Řidič proto zastavil a nejdříve nadávkami a pak i pěstmi napadl penzistu, který musel následně vyhledat lékařské ošetření v karlovarské nemocnici s oděrkami v obličeji.

Josef H. později v násilníkovi poznal hokejistu Radka Dudu. Ten kromě trestně právního řízení čelí rovněž přestupkovému řízení na karlovarském magistrátu, protože nedal přednost chodci na přechodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie obvinila hokejistu Dudu z výtržnictví

Z výtržnictví byl ve středu 23. února obviněn chomutovský hokejista Radek Duda, který je podle obvinění podezřelý v případu napadení 63letého muže na přechodu...

Výběr článků

Načítám