Hlavní obsah

Pořadatel závodů v Berouně je odpovědný za smrt divačky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beroun

Policisté obvinili organizátora závodu do vrchu v Berouně, při kterém loni závodní auto srazilo a usmrtilo patnáctiletou dívku. Dopustil se podle nich trestného činu usmrcení z nedbalosti, jelikož dostatečně nezajistil bezpečnost diváků. Hrozí mu až tři roky vězení. V úterý to uvedl vyšetřovatel případu Antonín Klika.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Neštěstí se stalo před rokem při automobilovém závodě do vrchu z Berouna do Chyňavy, kdy závodní auto vylétlo mimo trať a srazilo mladou divačku. Jako jediná před ním nestačila utéct, ostatním divákům se to podařilo. Dívka utrpěla těžká zranění, především vážné poranění hlavy. Záchranáři ji více než hodinu neúspěšně oživovali. Nikdo jiný zraněn nebyl.

Diváci byli v nebezpečné zóně. Pořadatelé je odtud nevykázali.
vyšetřovatel

Podle vyšetřovatelů organizátoři nechali diváky v prostoru, který byl při vyjetí auta z trati bezprostředně ohrožen.

"Diváci byli v nebezpečné zóně. Pořadatelé je odtud nevykázali," dodal Klika. Žádného trestného činu se podle kriminalistů naopak nedopustil závodník, jenž autem přihlížející dívku usmrtil. Závod se totiž konal na uzavřené trati a řidiči se v tomto případě nemusejí řídit zákonem o pozemních komunikacích.

"Nemusí dodržovat pravidla silničního provozu. Je to soutěž a jeho úkolem je projet trať co nejrychleji," vysvětlil kriminalista.

Je přesvědčen o tom, že nepochybil. Automobilových závodů organizoval dost, takže zkušenosti měl dlouholeté.
vyšetřovatel

Šestapadesátiletý muž z Chomutovska, který závod organizoval, svou vinu při výsleších odmítl. "Je přesvědčen o tom, že nepochybil. Automobilových závodů organizoval dost, takže zkušenosti měl dlouholeté. Nikdy při závodech nedošlo k takovému případu," dodal Klika.

Vyšetřování případu podle policistů trvalo déle, jelikož se musely znovu vypracovat některé znalecké posudky. "Jeden z nich z oboru silniční dopravy jednoznačně stanovil, že ten daný úsek byl nebezpečný a že k takovému ohrožení diváků mohlo dojít," poznamenal vyšetřovatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám