Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil deset let ženě za vraždu druha

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na deset let za mříže poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci 31letou Miroslavu Srokovou ze Zábřehu na Šumpersku. Po předchozí hádce v těžké opilosti nožem zavraždila svého druha. Potvrdil tak verdikt senátu olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě z letošního února, proti kterému se obžalovaná odvolala.

Foto: Petr Marek, Právo

Miroslava Sroková před senátem olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě.

Článek

Vše se stalo v noci z 24. na 25. května loňského roku v bytě Srokové poté, co opilá přišla domů z oslavy narozenin od kamarádky. Žena tam těžce podnapilého partnera (oba měli přes dvě promile alkoholu v krvi) bodla kuchyňským nožem s čepelí dlouhou 158 milimetrů do hrudníku, přičemž nešťastník následně zemřel.

Nůž jsem vzala do ruky ihned poté, co se o to pokusil druh a nepodařilo se mu to.
odsouzená

Obžalovaná však u soudu odmítla, že by měla v úmyslu vraždit. Tvrdila, že úmrtím partnera vyvrcholily jejich ostré konflikty, dlouhodobě probíhající v těžké opilosti.

„Nůž jsem vzala do ruky ihned poté, co se o to pokusil druh a nepodařilo se mu to. Bodla jsem ho zřejmě ze strachu, nebo abych mu dala najevo, že si jeho útoky už dále nenechám líbit,“ řekla Sroková.

Měli italské manželství, kde vzájemné napadání bylo běžnou zvyklostí.
mluvčí soudu

U VS se domáhala vrácení věci KS s tím, že její jednání mělo být posouzeno nikoli jako zločin vraždy, ale zabití. Poukázala na to, že muž ji neustále fyzicky i psychicky napadal a že jeho agresivita se stupňovala. V minulosti ji prý bil a poléval kyselinou, několik týdnů před skutkem ji pak bodl nožem do zad, což se naštěstí obešlo bez jejího vážnějšího poranění. Šlo jen o její reakci na vzniklou situaci.

VS tyto argumenty však neakceptoval. „S ohledem na razanci bodnutí a také na to, že měli italské manželství, kde, zdůrazňuji, vzájemné napadání bylo běžnou zvyklostí, rozhodně není na místě zločin zabití. Právní kvalifikace je správná trest přiměřený a zákonný,“ vysvětlil mluvčí olomouckého VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám