Hlavní obsah

ÚS odmítl stížnost policisty v kauze úniku výpisu hovorů Šloufa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost policisty Jiřího Vacka, jenž má podle pravomocného rozsudku podíl na zveřejnění výpisu telefonních hovorů lobbisty Miroslava Šloufa. Vacek si za to vyslechl osmiměsíční trest s podmíněným odkladem na dva roky. Ve stížnosti označil celé řízení za účelové, jehož cílem bylo získat pachatele za každou cenu. ÚS ale nenašel důvod k zásahu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Miroslav Šlouf

Článek

"Poté, co Ústavní soud posoudil argumenty stěžovatele obsažené v ústavní stížnosti a konfrontoval je s obsahem napadených rozhodnutí, dospěl k závěru, že stížnost je zjevně neopodstatněná," stojí v rozhodnutí senátu se zpravodajkou Eliškou Wagnerovou.

Podmíněný trest vyměřil Vackovi Obvodní soud pro Prahu 8. Městský soud v Praze jej poté zprostil obžaloby, s čímž nesouhlasilo Nejvyšší státní zastupitelství. Na podnět státních zástupců pak kauzu znovu otevřel Nejvyšší soud. Při novém projednávání pak městský soud již podmíněný trest potvrdil.

Podle Obvodního soudu pro Prahu 8 se Vacek dopustil zneužití pravomocí veřejného činitele. Vacek před soudem tvrdil, že s únikem přepisů nemá nic společného. Přístup k přepisům Šloufových hovorů prý mělo více policistů.

Žalobci tvrdili, že Vacek pod falešnou záminkou zajistil vydání soudního příkazu, na základě kterého se údaje o Šloufových příchozích a odchozích hovorech "dostaly ven". Deník Právo již dříve napsal, že není jasné, proč policie výpisy Šloufových hovorů pořizovala. Z výpisů vyplývalo, že lobbista a bývalý poradce expremiéra za ČSSD Miloše Zemana si v listopadu 2007 často volal například se šéfem sekretariátu nejvyšší státní zástupkyně Josefem Pavlíkem. Šlouf ale již dříve popřel, že by se spolu bavili o nějaké konkrétní kauze.

Podle Ústavního soudu bylo poškozeno právo na soukromí už jen samotným bezdůvodným získáním chráněných osobních údajů, které později unikly do médií. Stěžovatel naplnil po objektivní i subjektivní stránce zákonné znaky skutkové podstaty trestného činu, uvedl Ústavní soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám