Hlavní obsah

Pokus o vývoz vzácného Picassa: policie obvinila šéfa galerie

– Praha • Aktualizováno
Právo, Jakub Troníček

Kvůli neúspěšnému pokusu o nelegální vývoz vzácného obrazu Sedící žena od Pabla Picassa z Česka obvinila policie minulý týden bývalého šéfa kutnohorské Galerie středočeského kraje Jana Třeštíka. Právě on totiž podepsal žádost o trvalý vývoz této kulturní památky, i když na to neměl ze zákona oprávnění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý ředitel Galerie Středočeského kraje Jan Třeštík

Článek

Právu to potvrdila mluvčí středočeské policie Soňa Budská s tím, že podezřelý je stíhán na svobodě a v případě prokázání viny mu u soudu hrozí až dva roky vězení.

Na pokus o vývoz vzácného kubistického obrazu z České republiky upozornil deník Právo začátkem února s tím, že ho zmařili celníci na pražském ruzyňském letišti. Všimli si totiž, že obraz nemá v pořádku průvodní doklady. [celá zpráva]

Příslušné povolení k vývozu totiž vydala středočeská galerie, ve skutečnosti ale takový souhlas mohla dát jen Národní galerie v Praze nebo Moravská galerie v Brně.

Vydal osvědčení

„Zahájili jsme trestní stíhání muže, který v lednu letošního roku jako osoba pověřená řízením galerie toto osvědčení vydal. Úmyslně tím porušil zákon o státní památkové péči a byl obviněn z přečinu porušování předpisů o oběhu zboží ve styku s cizinou,“ řekla k tomu Právu Budská.

Obraz posledních deset let patří firmě Interpoint, jejímž jediným jednatelem je třiasedmdesátiletý Drahoš Lustig, někdejší předseda představenstva developerské společnosti Sekyra Group. Ten Právu již dříve řekl, že Třeštík měl pro firmu zajišťovat propagaci vzácného díla a také zajišťovat zapůjčení na výstavy.

Pokud Jan Třeštík nevěděl, o jak vzácné dílo jde, ani o tom, že je prohlášeno kulturní památkou, ani že instituce, kterou řídil, není oprávněna vydávat jakékoliv vývozní povolení, tak neměl být ani minutu ředitelem galerie.
Milan Knížák

Sám Třeštík po zmaření pokusu novinářům řekl, že osvědčení o trvalém vývozu podepsal jen z neznalosti zákona, šlo prý z jeho strany o úřední pochybení.

Proti takovému vysvětlení se ale ostře postavil šéf Národní galerie Milan Knížák: „Pokud Jan Třeštík nevěděl, o jak vzácné dílo jde, ani o tom, že je prohlášeno kulturní památkou, ani že instituce, kterou řídil, není oprávněna vydávat jakékoliv vývozní povolení, tak neměl být ani minutu ředitelem galerie. Osobně jsem přesvědčen, že dobře věděl, o co jde, a musel si být vědom důsledků svého konání.“

Kulturní památka za sto miliónů korun

Obraz Sedící žena je unikátní Picassovo dílo z období raného kubismu, které je prohlášeno za kulturní památku. Jeho cena na mezinárodním trhu je podle Knížáka minimálně 100 miliónů korun.

Národní galerie chtěla loni od firmy Interpoint obraz koupit a jako kontaktní osoba za majitele při jednáních s ministerstvem kultury fungoval právě Třeštík. Z obchodu nakonec sešlo. Třicetiletého Třeštíka jmenoval prozatímně do funkce šéfa galerie začátkem února 2009 bez výběrového řízení hejtman David Rath. Z funkce Třeštík odešel v souladu s původní domluvou letos v březnu, jeho nástupkyní se stala Jana Šorfová z Nadace Jana a Medy Mládkových.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám