Hlavní obsah

Za krádež při povodních dostal mladík 4,5 roku vězení

– Liberec
Právo, Jaroslav Švehla

Za krádež nářadí z garáže během loňských záplav poslal v pondělí liberecký okresní soud Jakuba Kupce z Hejnic na 4,5 roku do vězení. Třiadvacetiletý mladík se v srpnu v Bílém Potoce na Liberecku, který zasáhly povodně, vloupal do garáže, odkud si odnesl motorovou pilu, strunovou sekačku a úhlovou brusku. Nářadí v hodnotě necelých deseti tisíc korun poté prodal v Jablonci nad Nisou.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Liberecký soud poslal Jakuba Kupce za krádež při povodních na 4,5 roku do vězení.

Článek

„Je mi to líto, byl jsem v tíživé finanční situaci. Nejdřív jsem to nechtěl udělat, ale jinou možnost jsem neměl. Mám malou dceru a neměl jsem práci,“ prohlásil Kupec, který byl už dříve za obdobnou trestnou činnost trestán. Krádež spáchal čtyři měsíce po podmínečném propuštění z vězení. Kupec se k činu přiznal, proti trestu se odvolal.

Předseda soudního senátu Lukáš Korpas v odůvodnění rozsudku uvedl, že krádež byla spáchána v lokalitě, kde byl vyhlášen stav nouze. „Majetek a životy byly v ohrožení. Ostražitost byla značně oslabena a obžalovaný toho využil,“ zaznělo v odůvodnění rozsudku.

Kupec se majiteli neomluvil a škodu dosud neuhradil, nemá prý peníze. O povodních v Bílém Potoce obžalovaný dobře věděl, dokonce se v Hejnicích jako dobrovolný hasič podílel na odstraňování povodňových škod. Kdyby krádež nebyla spáchána v době povodní, obžalovanému by hrozil nižší trest v rozmezí 6 měsíců až 3 let. Takto Kupec mohl dostat až osmiletý trest odnětí svobody.

„S ohledem na doznání soud uložil trest v první polovině sazby,“ vysvětil Korpas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám