Hlavní obsah

Vysokého šéfa hasičů soudí za údajně domluvenou stamiliónovou zakázku

Právo, Radim Vaculík

Jedna z nejvíce podezřelých zakázek Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR (GŘ HZS), na kterou mimo jiné upozornil lednový audit objednaný ministerstvem vnitra, skončila u soudu.

Článek

Věc se týká údajně zmanipulovaného tendru na dodávky více než 33 tisíc kusů ochranných nehořlavých oděvů pro hasiče za 200 miliónů korun. Zakázku z roku 2008 získala od vedení hasičů frýdecko-místecká firma DEVA F-M., s. r. o. Jenže podle obžaloby se tak stalo na základě předem připraveného výběrového řízení tak, aby tendr vyhrála právě zmíněná severomoravská společnost specializující se na ochranné oděvy.

Před soudem proto už v březnu zasedl na lavici obžalovaných spolumajitel a zároveň jednatel oděvní firmy Jiří Dedek a vedoucí oddělení správy majetku a veřejných zakázek GŘ HZS Vladimír Jančík, který měl u hasičů tuto veřejnou zakázku na starosti.

„Obžaloba byla podána pro trestný čin pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a týká se pana Jančíka. Druhý obžalovaný, pan Dedek, má tentýž čin, ale ve formě účastenství. Oběma hrozí dva roky až osm let vězení,“ řekl Právu místopředseda a mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 4 Jaroslav Pytloun.

Znali podmínky měsíce předem?

Policie se případem začala zabývat poté, co v prosinci 2008 obdržela trestní oznámení od jednoho občana. Ve svém podání tvrdil, že už samotnou zadávací dokumentaci na tendr vypracovali společně zaměstnanci hasičů se zástupci firmy DEVA F-M, a to tak, aby v něm mohla zvítězit pouze tato společnost. Její vedení údajně muselo podmínky zakázky znát už tři měsíce před jejím zveřejněním. Vyšetřovatelé pak v kauze obvinili jak zaměstnance generálního ředitelství hasičů Jančíka, tak šéfa firmy DEVA.

Jančíkovi klade obžaloba za vinu, že zneužil své možnosti vyplývající z pracovního zařazení zasahovat do připravované zadávací dokumentace k tendru na oděvy.

„V úmyslu zvýhodnit v zadávacím řízení společnost DEVA F-M naposledy 7. května 2008 měl prokazatelně kontaktovat ze svého soukromého e-mailu jednatele této společnosti Dedka, který mu pak další den odpověděl a řešil závady v zadávací dokumentaci,“ přiblížil Pytloun.

Na komunikaci mezi oběma muži by nebylo na první pohled nic závadného, kdyby ale neproběhla už týden před veřejným vyhlášením dotyčné zakázky a přes soukromé e-maily.

Vydělali 22 miliónů

Následně si prý obvinění dopisovali v červnu, tedy už během probíhajícího zadávacího řízení. Jančík tehdy dokonce údajně přeposlal Dedkovi dotazy konkurenčního uchazeče.

Frýdecko-místecká firma pak jako vítěz a dodavatel zakázky na ochranné oděvy hasičů měla podle obžaloby neoprávněným zvýhodněním vydělat téměř 22 miliónů korun, upřesnil mluvčí soudu. Doplnil, že hlavní líčení už má za sebou tři stání a bude pokračovat v červnu.

Právo už ve středu požádalo o vyjádření vedení českých hasičů i zástupce firmy DEVA F-M. Mluvčí HZS Ivana Svitáková sdělila, že šéfové jsou na výjezdním zasedání, a tudíž prý není možné získat celé dva dny informace. Pouze uvedla, že Jančík i přes obvinění nadále působí ve funkci šéfa správy majetku a veřejných zakázek.

Ředitel firmy Dedek se vůbec nechtěl ke své obžalobě vyjadřovat. „Cítím se určitě nevinný a žádnou zakázku jsme nezmanipulovali,“ reagoval stručně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám