Hlavní obsah

Bývalý detektiv ÚOOZ prchá před policií

Policie pátrá po bývalém detektivovi Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Marianu Hanákovi, který zmizel krátce před plánovaným zatčením. Bývalý důstojník je údajně zapletený do daňových podvodů za desítky miliónů korun. Uvedla to televize Nova. V případu daňových úniků figurují ještě další tři lidé.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Tato osoba (Hanák) je stíhána jako uprchlá pro daňové delikty a v současné době se zjišťují podmínky pro případné vydání zatýkacího rozkazu," řekla Nově mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Už před několika týdny vyšlo najevo, že police na Moravě odhalila gang podvodných obchodníků s hutním materiálem. Stát prý kvůli nim přišel o desítky miliónů korun na daních. Nyní se ukázalo, že pravděpodobným mozkem celé skupiny byl právě bývalý elitní detektiv Hanák. Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek televizi potvrdil, že Hanák plnil ve skupině poměrně významnou úlohu.

Policie zjistila, že gang vydělával na fiktivních vývozech železa a dalších kovů na Slovensko a do Polska, kde se z obchodů neplatí daň z přidané hodnoty (DPH). Kromě Hanáka policisté dopadli celou skupinu. Detektivové si myslí, že ho někdo varoval. Policie odhaduje, že kauza je jedním z nejrozsáhlejších případů daňových podvodů na Moravě v posledních letech.

Hanák na sebe upozornil ještě když byl ve službě. Podle svědků si jako policista žil vysoce nad poměry. Inspekce Hanáka a další policistku podezřívala z korupce a vynášení informací. Hanák nakonec odešel od policie sám. Hanák již dříve čelil obvinění z výtržnictví a útoku na veřejného činitele. Loni v říjnu začal jeho případ projednávat Okresní soud ve Zlíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám