Hlavní obsah

Pytláci chytali selata divočáků do pasti a stříleli je malorážkou

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kroměříž

Zvlášť zavrženíhodným způsobem pro lov zvěře zakázanou zbraní usmrcovali selata divočáků dva pytláci v okolí Koryčan na Kroměřížsku. Mladá zvířata předtím na návnadu lovili do ocelové klece.

Článek

„Ve čtvrtek jsme předali na expertízu zbraně, které byly u mužů zadrženy,“ informovala mluvčí kroměřížské policie Simona Kyšnerová. Šedesátiletý a sedmačtyřicetiletý muž jsou stíháni pro pytláctví, starší navíc pro nedovolené ozbrojování. Dvojici hrozí v případě uznání viny až pětileté vězení. Pytlačit měli od počátku roku 2009 až do února letošního roku.

Z vyšetřování vyplynulo, že na pozemku u lesa nainstalovali muži ocelovou klec, do které dávali návnadu. Během dvou let tak údajně odchytili nejméně deset selat prasete divokého.

Starší z mužů pak zvířata střílel přímo v kleci. Z vyšetřování vyplývá, že je střílel malorážkou, což je pro lov zvěře zakázaná zbraň, protože dopadová energie střely je nižší, než je povoleno. „Podle posudků tak šlo o usmrcení zvláště zavrženíhodným způsobem,“ řekla Kyšnerová.

Choval si srnu na porážku

„To je šílené, co lidi dokážou udělat. Vůbec si to nedokážu představit. Malorážka je na spárkatou zvěř zcela zakázaná, je pro sportovní účely,“ děsil se nad popisem případu dlouholetý myslivec z Uherskohradišťska Ivan Mařák.

O maso ze zabitých zvířat se muži dělili. „V jednom případě chytil jeden z dvojice mužů malé srnče. Přinesl ho domů, rok ho krmil a choval na zahradě a pak ho nechal pro maso svým parťákem zastřelit,“ uvedla Kyšnerová.

Při domovních prohlídkách kriminalisté objevili nelegálně držené zbraně a nalezli i vnitřnosti, kosti a kožešiny zvěře. Policisté zajistili také klece, do kterých byla zvířata lovena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám