Hlavní obsah

Policie prohlásí čtyři zaměstnance Explosie za mrtvé až po analýze DNA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Policie prohlásí čtyři pohřešované zaměstnance pardubické firmy Explosia za mrtvé až po analýze vzorků DNA. Muži se pohřešují od 20. dubna po explozi v továrně na výbušniny. Policie nalezla v areálu části těl, zatím ale neurčila, komu patří.

Foto: René Chvalina, Právo

Pohřešované muže hledali v areálu chemičky i kynologové se psy .

Článek

"Musejí se udělat kontrolní vzorky od příbuzných a případně udělat porovnání analýzy DNA. Do té doby budou všichni čtyři pohřešovaní," řekla mluvčí.

Mluvčí rovněž připustila, že ostatky dvou pracovníků, kteří byli přímo v epicentru silného výbuchu, pátrací tým nejspíš ani nenašel.

„Již ve středu jsme v sutinách objevili části lidského těla, konkrétně dvě ruce jedné z obětí. Údajně patřily zhruba třicetiletému muži,“ řekl několik dní po výbuchu Právu jeden z hasičů.

Explodoval nitroglycerin

"Z charakteru neštěstí i ze zkušeností s obdobnými událostmi je zřejmé, že nemůžeme doufat v jakékoliv dobré zprávy. Nemohu se nyní nijak vyjadřovat k možným příčinám ani k pravděpodobným hypotézám vzniku neštěstí. To vše spadá do výhradní kompetence příslušných vyšetřujících autorit," uvedl v prohlášení generální ředitel Explosie Jan Tichý.

Neštěstí se stalo v objektu, kde se vyráběla skalní trhavina Perunit. Zřejmě explodoval nitroglycerin. Mohlo ho být až 600 kilogramů. „Při technologickém procesu nitraci glycerinu došlo pravděpodobně k přehřátí směsi, to je jakýsi olejnatý roztok – tzv. trhací olej. Následoval výbuch zhruba 600 kilogramů nitroglycerinu. Vše se připravovalo v technickém zařízení Malarex,“ potvrdil Právu chemický expert Synthesie, který je podrobně seznámen s technologickým procesem a situací na místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám