Hlavní obsah

Soud potvrdil 13 let muži, který přiškrtil svou sestřenici a šel se dál bavit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud odmítl dovolání muže, který se pokusil zavraždit svou nezletilou sestřenici kvůli dvěma prstýnkům. Dvacetiletý mladík si za to odpyká 13 let ve vězení. Již dříve Krajský soud v Ústí nad Labem označil čin, který se stal předloni v Podbořanech na Lounsku, za zvlášť brutální.

Článek

Pachatel dívku škrtil, až upadla do bezvědomí, pak ji rafinovaně spoutal a nechal bez pomoci. Útok přežila jen shodou šťastných okolností.

V dovolání mladík tvrdil, že se u krajského soudu nepodařilo prokázat jeho vražedný úmysl. Měl prý příležitost dívku zabít okamžitě, ale neudělal to a místo toho ji jen spoutal. Podle Nejvyššího soudu však mladík počítal s tím, že dívka může zemřít. Svědčí o tom provedení činu. Pachateli přitížilo i to, že z místa útoku odešel a dva dny se skrýval.

Dívka ho přistihla při krádeži prstenů

"Zanechal bezvědomou a svázanou poškozenou ležet v bytě, odkud vzápětí odešel, ačkoliv podle soudu věděl, že babička poškozené je na noční směně a v nejbližších hodinách se domů nevrátí," stojí v rozhodnutí senátu s předsedou Eduardem Teschlerem.

Mladík posilněný pivem a drogami vyrazil předloni 26. září s kamarády z technoparty do Podbořan k příbuzným. Vetřel se pozdě v noci do bytu, ve kterém bydlela napadená dívka, pod záminkou, že si jde pro bundu a deku. Dívka odešla pro vyžádané věci a mladík zatím v obývacím pokoji vyhledal dva prsteny a chtěl je ukrást. Dívka jej ale přistihla a chtěla telefonovat příbuzným.

Nevyzrálá osobnost bez citu

Mladík ji několikrát uhodil do hlavy a škrtil ji, až upadla do bezvědomí. Následně dívku odtáhnul do dětského pokoje a spoutal jí mikinou krk a ruce tak, že se při každém pokusu o pohyb ještě více škrtila. Mladíkovi kamarádi na něj v době činu čekali před domem. Pak s nimi pokračoval v zábavě a strávil dva dny u kamarádky. Po několika hodinách napadenou našel její strýc, který se také vrátil z technoparty. Rozvázal ji a přivolal pomoc.

Podle posudku z oboru psychologie a psychiatrie je odsouzený nevyzrálá osobnost bez citu. Není závislý na drogách. Dívka podle znalců trpí stavy úzkosti i strachu. Při útoku například utrpěla krvácení do plic a otok mozku. Nedostatek kyslíku jí poškodil srdce, játra a břišní slinivku. Stav dívky byl vážný a přímo ji ohrožoval na životě.

Reklama

Výběr článků

Načítám