Hlavní obsah

V Chropyni po velkém požáru znovu hořelo

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chropyně

Pětadvacet dní od vzniku obrovského požáru továrny na recyklaci plastů v Chropyni na Kroměřížsku začalo ve zdemolovaných halách znovu hořet. V noci na úterý tam vyjeli hasiči likvidovat požár v několika ohniscích.

Foto: Jiří Růžička, Právo

V troskách továrny na recyklaci plastů v Chropyni na Kroměřížsku, kterou začátkem dubna zničil obrovský požár, se stále znovu objevují nová ohniska požárů.

Článek

„V noci na úterý byli hasiči požádáni o pomoc při hašení nových ohnisek v Chropyni. Rozhořelo se další skryté ohnisko,“ informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček. Požár se podařilo hasičům zlikvidovat asi po devadesáti minutách intenzivního hašení.

Vzdušný kyslík budí plameny

„Od počátku předání požářiště majiteli naši experti předpovídali, že podobné projevy skrytého hoření lze očekávat a nevylučovali jsme další výjezdy, což se potvrdilo. U podobně rozsáhlých požárů jsou takové jevy naprosto běžné a z našeho pohledu nejde o nic překvapivého. Postupným odkrýváním vyhořívajících plastů dochází ke zpřístupnění vzdušného kyslíku a k podpoře hoření na stále žhnoucím materiálu,“ řekl Mitáček.

Zřejmě dosud nejrozsáhlejší požár ve Zlínském kraji vypukl 8. dubna. Hasiči ho zlikvidovali až po 90 hodinách zásahu, kterého se zúčastnilo asi 70 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

Škody v desítkách miliónů

Odhady způsobené škody se pohybují v řádu desítek miliónů korun. Zasažené objekty jsou nyní demolovány těžkou technikou. Podle mluvčího krajských hasičů Iva Mitáčka se vyšetřovatelům podařilo najít místo, kde požár vznikl, a také zmapovat jeho šíření.

Foto: Jiří Růžička, Právo

V troskách továrny na recyklaci plastů v Chropyni na Kroměřížsku, kterou začátkem dubna zničil obrovský požár, se stále znovu objevují nová ohniska požárů.

Mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR ve Zlíně Jana Bartíková uvedla, že vyšetřovatelé zajistili řadu stop. Výsledky jejich expertiz lze ale očekávat řádově v týdnech až měsících.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám