Hlavní obsah

Policie stíhá za brněnský 1. máj deset lidí

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Celkem deset podezřelých osob ze spáchání trestného činu, pět zadržených lidí s podezřením ze spáchání přestupku a statisícové náklady za udržení bezpečnosti při pochodu neonacistů a blokády jejich odpůrců. Takový je účet za letošní První máj v Brně, kde si dali tradiční dostaveníčko příznivci extrémní pravice.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Demonstrace pravicových radikálů v Brně

Článek

Proti jejich marši ulicemi se poprvé masově vzbouřili jejich odpůrci, kteří jim nakonec nedovolili projít celou plánovanou trasu.

„Šest osob, z toho jedna dívka, je podezřelých z přečinu podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Policie zadokumentovala jednání těchto účastníků shromáždění, kteří měli závadové symboly na oblečení či transparentu, který jsme rovněž zajistili,“ prohlásila policejní mluvčí Petra Vedrová s tím, že v tomto případě nechá policie vypracovat znalecké posudky, přičemž všem podezřelým hrozí až pět let vězení.

Jaké mají v Brně cely, si vyzkoušel i jeden z řečníků ze setkání pravicových radikálů. Třicetiletý Němec Robin Siener, člen předsednictva NPD Bayern, je podezřelý z podněcování nenávisti vůči skupině osob nebo omezování jejich práv a svobod, za což může dostat až tři roky žaláře. V rukou policistů skončil i jeho sedmadvacetiletý překladatel.

„Dva mladíci, kteří během akce zaútočili na policisty, budou dnes obviněni z přečinu násilí proti úřední osobě, za což jim hrozí trest odnětí svobody až na čtyři roky,“ dodala k rekapitulaci akce, na níž 700 policistů udrželo na uzdě asi 500 radikálů a čtyřnásobný počet jejich odpůrců, mluvčí Vedrová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám