Hlavní obsah

Klíčový svědek v kauze Minařík mluví o zastrašování

Právo, Petr Kozelka

Byla autonehoda před čtrnácti lety na Ukrajině, při níž shořel náklaďák naložený optickými vlákny, ďábelským plánem bývalého agenta StB Pavla Minaříka, který tak na pojišťovně podvodem vylákal milióny za pojistku, nebo byla vše obyčejná nehoda? Nelehkou otázku posuzuje brněnský Krajský soud, před kterým v pátek vypovídali dva klíčoví svědci celé události.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Někdejší agent Pavel Minařík u soudu tvrdí, že je nevinný.

Článek

Minařík byl už jednou za čin, při kterém mu pojišťovna vyplatila 6,5 miliónu korun, potrestán šesti lety vězením, soud totiž celou událost charakterizoval jako pojistný podvod. Jenže Nejvyšší soud verdikt zrušil, Minaříka propustil z vězení na svobodu a nařídil nové projednání případu.

Stíhání exagenta, který za minulého režimu proslul plánováním útoku na stanici Svobodná Evropa, stojí hlavně na výpovědi řidiče náklaďáku Miroslava Valenty. Ten nejprve tvrdil, že dostal smyk a sjel do příkopu, kde auto začalo hořet, jenže po několika letech od události změnil výpověď. Podle nové verze jej zastavili Minaříkovi kumpáni z KGB, vyvlekli jej z auta, a to zapálili.

„Řekli mi, jak se mám chovat, že se mi pak nic nestane. Prý že když nebudu poslouchat, tak už se domů nevrátím. Hlídali mě; s místními milicionáři byli evidentně kamarádi. Měl jsem z Minaříka strach, stačilo několik telefonátů a návštěv lidí, kteří mě drželi pod krkem a říkali, jak mám vypovídat, nebo že si to se mnou Pavel vyřídí,“ prohlásil u soudu Valenta.

To ale popřel jeden z exšpionových ukrajinských obchodních partnerů. „Jeli jsme za Valentou, když jsme náhle před sebou v zatáčce spatřili oheň. Když jsme tam dojeli, předek auta byl v plamenech, náklaďák najel do sloupu u cesty. Řidič asi usnul nebo nesprávně řídil, nám tvrdil, že dostal smyk,“ tvrdil svědek s tím, že o výhodné pojistce na náklad neměl ani tušení. „O tom jsme vůbec nemluvili, na Ukrajině snad tehdy ani nic takového nebylo,“ dušoval se.

Soudce Miroslav Novák jednání nakonec odročil za účelem provedení dalších důkazů. Verdikt nad špiónem, o němž zpěvák Josef Laufer složil i oslavnou píseň, by mohl zaznít do prázdnin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám