Hlavní obsah

Spoluvězni záviděl zdraví, tak ho zbil židlí

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Jen s obtížemi se pohybující lidská troska, neschopná jediné smysluplné věty. Takovým dojmem působí 33letý Ukrajinec Vasyl Chonky, který se od pátku před senátem Krajského soudu v Ostravě zpovídá z brutálního útoku kovovou židlí na spoluvězně, devatenáctiletého Aleše. Ten pokus o vraždu přežil.

Článek

Šokující případ, který nejspíš nemá v dějinách českého vězeňsví obdoby, se odehrál loni 23. dubna v cele Vazební věznice v Ostravě.

"Špatně to dopadlo, nic víc k tomu neřeknu," řekl před soudem s velkými obtížemi Ukrajinec, kterému i přes žalostný zjev soud ponechal na rukou i na nohou pouta. Nad tím, proč v osudný den v záchvatu vzteku sebral kovovou židlí, vážící bezmála pět kilogramů, a nečekaně s ní zaútočil na hlavu ležícího spoluvězně, zůstává rozum stát. Se spoluvězněm sdílel celu jen několik dní a vycházel s ním dobře.

"Začalo mne ale rozčilovat, že byl zdravý, zatímco já jsem byl nemocný. Pořád mne bolelo břicho, nemohl jsem dýchat, všechno mě pálelo. Doktor mi předepsal nějaké prášky a pak jsem měl v noci sen, že mě někdo řeže nožem. Probudil jsem se a hned mě napadlo, že umírám. A tak jsem ho začal mlátit," vypověděl v přípravném řízení.

Znalci rozhodnou o příčetnosti

Devatenáctiletý Aleš zákeřný útok díky náročné operaci přežil. K trestnímu řízení se připojila i jeho zdravotní pojišťovna, která po Ukrajinci požaduje 591 tisíc korun jako úhradu nákladů za operaci a léčení.

Nemajetný a bezdětný Ukrajinec do České republiky přišel asi před třemi lety. Vyučený zedník byl zaměstnaný na stavbách a později, když práce nebyla, přespával na ubytovnách a v azylových domech.

Hlavní líčení bude pokračovat v pondělí, kdy se budou znalci zabývat příčetností obžalovaného. Poté by mohl být vynesen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajinec málem ubil židlí spoluvězně

Dvaatřicetiletý Ukrajinec se pokusil ve středu ráno zavraždit svého osmnáctiletého spoluvězně v ostravské vazební věznici. Oba zde byli umístěni kvůli...

Výběr článků

Načítám