Hlavní obsah

Bezmocnou, spoutanou ženu 11 krát bodl, soud mu potvrdil 13 let

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na třináct let za mříže poslal ve čtvrtek Vrchní soud (VS) v Olomouci 33letého Jiřího Hanáka za vraždu své bývalé přítelkyně. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Brně z letošního února, proti kterému se odvolal obžalovaný i státní zástupce.

Článek

Událost se stala loni 23. října okolo poledne na Brněnsku. Hanák tam v ložnici rodinného domku po předchozí hádce kvůli rozchodu nejprve své bývalé partnerce spoutal ruce za zády kovovými pouty, povalil ji na postel, ústa jí přelepil lepicí páskou a rozstřihl jí oblečení. Poté jí nožem z kuchyně jedenáctkrát bodl do hrudníku, čímž jí způsobil smrtelná zranění.

Obžalovaný se u VS domáhal, aby jeho jednání bylo posouzeno nanejvýš jako zločin prosté vraždy, případně zločin zabití a tím i nižšího trestu. Za nešťastnicí přijel prý s úmyslem vyřešit jejich vzájemné finanční problémy, neboť chtěl, aby mu vrátila peníze, které investoval do jejího domu a následně chtěl ukončit i kamarádský vztah s ní.

Vina je jednoznačná, trest přiměřený
mluvčí soudu

Rozhodně ji prý nepřijel zavraždit. Zavražděná jej provokovala, ponižovala a vysmívala se mu. Sám si nedovedl vysvětlit svou reakci na její jednání. Tím, že ji spoutal, chtěl pouze zastavit její hysterický křik, vysmívání se a vyvést ji z míry. Následně jednal v afektu, a kdyby neměla u postele nůž, který používala na čištění ovoce, to často jedla v posteli, nic by se nestalo.

Státní zástupce naopak požadoval přísnější trest. Poukázal na to, že obžalovaný skutek spáchal surovým i trýznivým způsobem a z pomsty za rozchod, poškozenou spoutal a zasadil jí větší množství ran. KS navíc podle něj přecenil polehčující okolnosti.

VS však argumenty ani jedné ze stran neakceptoval. „Vina je jednoznačná, trest přiměřený,“ řekl Právu mluvčí olomouckého VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám