Hlavní obsah

Majitele Amsterdam shopů obvinili policisté z šíření toxikomanie

Olomouc

Olomoučtí policisté obvinili jednatele společnosti Poland Corporation, která v Česku zřídila síť prodejen legálních syntetických drog Amsterdam shop, ze šíření toxikomanie. Pětadvacetiletému muži z Polska hrozí až pětileté vězení.

Majitel Amsterdam shopů byl obviněnVideo: ČTK

 
Článek

Podnikatele, na kterého sbírali důkazy od února, zadrželi v úterý. Podali návrh na jeho vzetí do vazby, řekl ve čtvrtek zástupce vedoucího olomouckého územního odboru policie Jiří Musil.

Síť obchodů, které syntetické drogy prodávaly jako údajné suvenýry, jsou nyní uzavřeny. Důvodem je novela zákona, jež tyto látky doplnila do seznamů omamných a psychotropních látek.

Byl si jistý, že na něj nic nemáme.
policista

"Celý případ nebyl řešen jako trestný čin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, ale jako šíření toxikomanie. My jsme nečekali na novelu zákona, kam byly tyto látky zařazeny," uvedl Musil. Kriminalistům se za pomoci odborníků z Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice v Olomouci podařilo prokázat, že látky, které obchody nabízejí, mají podobné účinky jako drogy.

"Nejtěžší bylo prokázat, že majitel dobře ví, že suvenýry si za tímto účelem kupují lidé. To se nakonec povedlo," doplnil vrchní komisař Jiří Kubák, který na případu společně s policisty Moravskoslezského kraje pracoval.

Přišel podat vysvětlení

Muže zadrželi policisté na olomoucké policejní služebně, kam si ho předvolali k podání vysvětlení. "Byl si jistý, že na něj nic nemáme," uvedl Kubák. Doplnil, že muž odmítá vypovídat. Policisté tak zatím nevědí, odkud syntetické drogy získával či zda je sám nevyráběl.

Během akce provedli policisté v úterý prohlídky v sedmi prodejnách Amsterdam shopů na území Olomouckého a Moravskoslezského kraje i v sídle společnosti ve Stodolní ulici v Ostravě. Do akce se zapojilo na 40 policistů. Drogy v nich nenašli, neboť prodejny byly kvůli platnosti novely od čtvrtka vyklízeny.

Peníze z prodeje plynuly na jeden účet

Kriminalisté však zajistili listinné materiály, zálohovali internetové stránky a zabavili počítače.

"Zajistili jsme účet společnosti, kam proudily peníze z internetového obchodu. Bylo na něm 150 000 korun, v hotovosti jsme v eurech, zlotých a v českých korunách našli přes milión korun. Objevili jsme také sešity, kam si slečny prodavačky zapisovaly tržbu. Ta denně dosahovala 25 000 až 30 000 korun," doplnil Kubák.

Kamenné obchody nabízející tehdy legální drogy ve formě suvenýrů začaly v Česku vznikat od začátku letošního roku. Prodejny se sem přesunuly z Polska, kde proti nim loni v říjnu tamní policisté radikálně zasáhli. V Česku zaznamenali policisté desítku prodejen, ze severní a střední Moravy se podle nich postupně rozšířily i na západ republiky a míří podle odborníků zřejmě k dalšímu trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám