Hlavní obsah

Dívka má panický strach z pomsty, její tyrani jdou za obchod s lidmi do vězení

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové

Osm let vězení uložil ve čtvrtek senát Krajského soudu v Hradci Králové Pavolu Krágovi (36) a Martině Korejtkové (35) za obchodování s lidmi. Spolu s nimi byla pěti lety potrestána za stejný skutek i Ema Balázsová (26), ta se ale zdržuje mimo republiku a byla odsouzena v nepřítomnosti.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Pavola Krágu a Martinu Korejtkovou vede eskorta do soudní síně.

Článek

Obžalovaným hrozilo až dvanáct let a jen jejich předchozí bezúhonný život byl důvodem, že dostali trest ve spodní polovině platné sazby.

Soud se případem zabýval od letošního ledna. Státní zástupce v obžalobě uvedl, že trojice v letech 2008 a 2009 přinutila dvě mentálně retardované mladé ženy k provozování prostituce.

„Využili jejich dětské naivity, učinili je na sobě závislé a přesvědčili je, že když jim poskytují bydlení, musejí je poslouchat,“ řekl v odůvodnění předseda senátu Miroslav Mjartan. Korejková s Krágou u soudu nevypovídali a po vynesení rozsudku se okamžitě odvolali. V přípravném řízení vinu odmítli.

Dívka prožívá panický strach z pomsty za to, že vše oznámila. Často pláče a má sny s traumatickým obsahem.
znalci

Podle obžaloby jednu z žen přesvědčili, že musí odjet s Balázsovou do Vídně, aby tam poskytovala sexuální služby. Obžalovaní se předem domluvili, že prostitucí získané peníze budou inkasovat sami. Druhou poškozenou odvezli Krága a Korejtková do Anglie s tím, že jí tam opatří dobře placenou práci v pekárně.

Zneužili ale její neznalosti prostředí a jazyka, sebrali jí osobní doklady a pod pohrůžkou bití jí nařídili, aby prakticky denně poskytovala sex za úplatu, přičemž vydělané peníze musela odevzdávat obžalovaným.

Zpět domů se jí podařilo odjet až po pěti měsících a od té doby trpí projevy posttraumatické stresové poruchy. „Například prožívá panický strach z pomsty za to, že vše oznámila. Často pláče a má sny s traumatickým obsahem,“ uvedli znalci.

Reklama

Výběr článků

Načítám