Hlavní obsah

Pátrání po únosci školačky z Brd skončilo ve slepé uličce

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

V červnu to bude rok, kdy malou vísku na Rokycansku zaskočil záhadný únos jedenáctileté dívky, kterou cestou do školy neznámý muž naložil do auta a pak ji nechal svázanou ve vojenském prostoru Brdy. Pátrání po zločinci se dostalo do slepé uličky.

Článek

„Po měsících intenzívního prověřování se nám nepodařilo zjistit skutečnosti, které by opravňovaly zahájit trestní stíhání konkrétní osoby. Už není dál kam jít. Případ jsme proto odložili,“ potvrdil ve středu Právu šéf odboru obecné kriminality Krajského policejního ředitelství v Plzni Radek Macák.

Dodal ale, že vyšetřování definitivně nekončí. „Stále se k nám sbíhají informace, které průběžně vyhodnocujeme. Už ale na tom nepracuje tým, jako tomu bylo v uplynulých měsících. Pokud se objeví nové skutečnosti, vyšetřování opět úředně otevřeme,“ sdělil.

O tom, že kriminalisté nechtěli nic podcenit, svědčí i to, že vyšetřovací spis zabral deset šanonů. Školačku oslovil neznámý muž 24. června kolem sedmé ráno, když šla na školní autobus. Na zastávku jí zbývalo už jen několik kroků, když u ní zastavilo starší šedivé vozidlo.

Jeho řidič dívku oslovil s tím, že zabloudil, a chtěl poradit. Pak ji měl proti její vůli naložit do auta a odvézt o několik kilometrů dál do lesa, kde ji přivázal ke stromu a nechal tam.

Požádali o pomoc kolegy z ciziny

Školačka se dokázala osvobodit, bloudila vojenským prostorem se svázanýma rukama, zalepenými ústy a bosa. Naštěstí na ni natrefili vojáci, kteří tam měli výcvik.

„To, jak dívka událost popsala, skutečně odpovídá realitě. Takže verze, že si to vymyslela, je nejméně pravděpodobná. Při pátrání v inkriminovaném prostoru jsme našli další věci, které lze použít jako důkazní materiál,“ pokračoval Macák.

Policisté se při pátrání po únosci drželi indentikitu, který dívka sestavila. „Ta podoba platí stále. Jde o muže kolem padesáti let se zrzavými vlasy střiženými nakrátko. Pod nosem měl krátký prošedivělý knírek a na tvářích strniště. Působil celkově zanedbaným dojmem, což podtrhoval i viditelně neudržovaný chrup. Řídil třídveřové auto šedé barvy a staršího typu,“ připomněl fakta vyšetřovatel případu Milan Klášterka.

Policie prověřila desítky osob

Podle něho policisté vytipovali a prověřili desítky osob. „U všech jsme prověřovali hlavně alibi na dobu, kdy mělo dojít ke zločinu. Všechny prověrky ale byly negativní,“ dodal.

O pomoc požádali čeští detektivové také kolegy z Rakouska, Německa a z Polska. „Poslali jsme jim pravděpodobnou podobu pachatele včetně popisu skutku s tím, jestli se nesetkali s obdobným případem. Zatím se nikdo neozval,“ uvedl.

Důležitou věcí, která by policistům mohla výrazně pomoci, je dívčin školní batoh s osobními věcmi, který se v lese zatím nepodařilo najít.

„Pokud by ho někdo objevil, ať to neprodleně ohlásí. Je to pro nás jeden z klíčových důkazů,“ upozornil Klášterka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám