Hlavní obsah

Za znásilnění malých dětí hrozí důchodci ze Zlínska až 12 let za mřížemi

Zlín

Krajský soud ve Zlíně začal ve středu projednávat případ devětašedesátiletého muže z Fryštáku na Zlínsku, který podle obžaloby znásilnil čtyřletého vnuka a o dva roky mladší vnučku své družky. Muž, kterému v případě uznání viny hrozí pět až 12 let vězení, všechna obvinění odmítl.

Článek

Podle obžaloby na přelomu let 2008 a 2009 muž v bytě své družky ve Zlíně osahával jejího vnuka na přirození, které mu navíc svými ústy údajně líbal. Loni v létě pak stejného chlapce i jeho mladší sestru osahával na obnažených genitáliích a zasunoval jim prst do konečníku. Podle obžaloby navíc hochovi bral přirození do úst a před dětmi prý i masturboval.

Důchodce u soudu odmítl vypovídat, předsedkyně senátu Iveta Šperlichová tak přečetla jeho výpověď z výslechu na policii. Obžalovaný mimo jiné uvedl, že obvinění jsou založena na "lži, závisti a podvodu". Zastala se jej i jeho družka, babička poškozených dětí. Tvrdila, že když měli sourozence svěřeny na hlídání, měla je pořád pod dohledem. "Nic takového se nemohlo stát, je to dětská fantazie," uvedla žena.

Chlapec: Špejla je nejzlejší

Rodiče dětí však líčili, jak se jim jejich ratolesti svěřovaly s nepříjemnými zážitky, jež jim údajně připravil nevlastní dědeček. "Malý popisoval, že mu sahal na pindíka a malé na prcku," přiblížil otec obou dětí. Podle psycholožky Petry Mandincové je nepravděpodobné, že by si chlapec svá obvinění vymyslel. "Popis byl přiměřený věku, nepůsobilo to naučeně," řekla psycholožka u soudu.

Podle ní zanechalo chování obžalovaného na hochovi nepříznivé následky. "Mělo to výrazný dopad. Málo důvěřuje lidem. Je zvýšeně labilní, má afekty a je lítostivý," popisovala Mandincová. Podle matky se navíc obě děti budí ze spaní. "Chlapec brečí a křičí, že Špejla (přezdívka obžalovaného) je nejzlejší," poznamenala mladá žena.

Hlavní líčení pokračuje ve čtvrtek, kdy bude pravděpodobně také vynesen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám