Hlavní obsah

Skandál na protikorupčním útvaru policie se rozrůstá

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elitním protikorupčním útvarem policie otřásá skandál spojený se zneužíváním peněz ze zvláštního fondu určeného na vyplácení informátorů. Kauza, kvůli které se zřejmě minulý týden zastřelil šéf detektivů bojujících proti praní špinavých peněz Milan Král, se totiž podle zjištění Práva dotýká i bývalého šéfa celého útvaru Libora Vrby a exnáměstka Tomáše Krůla.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Právě oni totiž vysokému důstojníkovi podle informací Práva čerpání peněz z fondu dlouhodobě povolovali, a to i přesto, že Král jako šéf jednoho z odborů neměl kontakty s informátory v popisu své práce. A nešlo přitom o malé částky, podle dobře informovaného zdroje si Král nechával pravidelně proplácet až desetitisíce korun.

Nesrovnalosti v čerpání peněz z fondu odhalila kontrola, kterou krátce po svém nástupu do čela elitního útvaru nařídil jeho nový šéf Tomáš Martinec. „Ta zjištění byla natolik závažná, že jsem celou věc předal k dalšímu šetření Inspekci policie,“ řekl k tomu Právu Martinec s tím, že další prověřování role vrcholných manažerů útvaru v celé kauze bude plně v její režii.

Pravidelně čerpal desetitisíce

Mluvčí inspekce Radka Sandorová v úterý uvedla, že závěry kontroly doposud na úřad nedorazily. Podezřením na tunelování speciálního fondu se už inspekce zabývá v rámci šetření Královy sebevraždy, o které Právo informovalo minulý týden. [celá zpráva]

Ze závěrů Martincem nařízené prověrky podle informací Práva vyplývá, že Král peníze z „informátorského fondu“ vysával zhruba rok. „Pravidelně čerpal desetitisícové částky, dohromady šla ta suma do statisíců. Většinu žádostí podepisoval ředitel útvaru, část pak jeho náměstek,“ řekl k tomu pod podmínkou zachování anonymity důvěryhodný zdroj.

Systém tajných fondů je založený na tom, že detektivové mají právo čerpat peníze na schůzky se svými informátory nebo na jejich odměny, které výměnou za informace požadují. Většinou jde o peníze v hotovosti, ale mohou to být také hmotné dary.

Policista musí v každém takovém případě k žádosti připojit jméno informátora, a také doložit, k čemu takto získané informace sloužily. „Každý šéf si tak může zkontrolovat, jestli policista čerpá peníze oprávněně či nikoliv,“ poznamenal k tomu zdroj s tím, že Král přitom detektivům šéfoval a sám se tak přímo na vyšetřování nepodílel.

Vědělo vedení o tunelování?

Inspekce tak bude muset mimo jiné zjišťovat i to, proč nejvyšší velitelé útvaru Královi jeho pravidelné žádosti o peníze podepisovali, a také zda kontrolovali, na co peníze používá.

Vrba na ředitelskou pozici rezignoval po kritice ze strany nového policejního prezidenta Petra Lessyho v polovině února a od té doby s novináři nekomunikuje, Krůl z útvaru dobrovolně odešel po nástupu Martince na Vrbovo místo a v současné době působí na policejním prezidiu v oblasti resortního vzdělávání. Právu se ho v úterý kontaktovat nepodařilo.

Policejní prezident Petr Lessy se k celé kauze nechtěl vyjadřovat s tím, že okolnosti sebevraždy Krále šetří inspekce a způsob nakládání s penězi ze speciálního fondu je předmětem interního zkoumání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám