Hlavní obsah

Desítky hasičů bojují od neděle s požárem na Karlovarsku

Vojkovice

Desítky hasičů bojují už od neděle s požárem v nepřístupném terénu kolem trati u Vojkovic na Karlovarsku. Na území desetikilometrového úseku kolem železnice hoří s různými přestávkami od nedělních 15:00 les, polní porost i tráva. Na místo byl dopoledne znovu povolán vrtulník. Plameny se zatím nedaří dostat pod kontrolu, jde přitom o největší letošní požár v Karlovarském kraji.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Hasiči likvidují požár. Ilustrační foto.

Článek

"Vše začalo včera (v neděli) v 15:00, požár byl hlášen na třech místech. Příčinou byla závada na brzdách jednoho z vagonů projíždějící soupravy. Létající jiskry zapálily trávu v asi desetikilometrovém úseku podél trati, která vede z Karlových Varů do Chomutova," řekl mluvčí hasičů Martin Kasal.

Zasaženo je území mezi obcemi Vojkovice a Mořičov. Na třech místech se podle Kasala poté začal požár šířit hlouběji do lesa. Postiženo bylo území o rozloze 300 000 metrů čtverečních a zhruba 50 000 metrů čtverečních okolo trati. Do akce bylo postupně nasazeno deset jednotek hasičů, 16 vozidel.

"Okolo nedělních 18:00 rozhodl velitel hasičů, že se to nezvládá, a povolal vrtulník," dodal Kasal. Stroj létal do 21:00 a vypustil na zasažené území asi 40 000 litrů vody. "Největší plameny se podařilo srazit, ale hoří pod úrovní terénu, proto se to znovu rozhořívá," dodal mluvčí.

Hlavním problémem je dostat vodu do nepřístupného terénu s převýšením až 100 metrů a příkrým svahem. Opět byl proto v pondělí dopoledne povolán vrtulník. "Na místě je nyní asi 50 hasičů, stále to není pod kontrolou. Situaci komplikuje suchá tráva a vítr," dodal Kasal. Kvůli požáru byla v neděli na asi dvě hodiny přerušena doprava na trati, večer již byla plně obnovena. "V místě se ale projíždí se sníženou rychlostí," dodal Kasal. Podle něj jde o největší letošní požár v Karlovarském kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám