Hlavní obsah

Policisté plánují velikonoční zátahy na nezletilé opilce

Novinky, Veronika Hušková

Policisté si o Velikonocích posvítí nejen na neukázněné a podnapilé řidiče, ale i na alkoholem opojené nezletilce v barech. Po celý víkend budou ve vybraných provozovnách probíhat cílené policejní kontroly prodávání, podávání či umožnění požití alkoholu osobám mladším 18 let.

Foto: Profimedia.cz

Podnapilé nezletilce v barech budou hledat o velikonočním víkendu policisté v celé republice.

Článek

Podobné kontroly probíhaly loni v srpnu a prosinci. Bylo při nich nasazeno téměř šest tisíc policistů, kteří zkontrolovali na šest tisíc provozoven a asi 20 tisíc osob. Kontroly objevily celkem 896 nezletilců pod vlivem alkoholu. Uvedl to tiskový mluvčí policejního prezidia Jan Melša.

"V Praze máme čtyři obvody, přičemž každý z nich provádí kontroly samostatně podle svých potřeb a zkušeností," popsala mluvčí pražské policie Eva Miklíková, jak budou probíhat velikonoční kontroly v metropoli. Podle ní mají policisté některá místa, kde by mohlo k nalévání nezletilců docházet, vytipována.

Další kontroly obdobného druhu a rozsahu budou v ČR probíhat po celý letošní rok. "Zejména pak v době, kdy předpokládáme zvýšenou konzumaci alkoholu mladistvými a nezletilými osobami," uvedl Jan Melša s tím, že velikonoční víkend právě takovým obdobím je.

Hlídky číhají i na neukázněné řidiče

Stovky dalších policistů hlídkují během velikonočního víkendu na silnicích. Soustředí se na dohled nad zvýšeným provozem i na neukázněné řidiče, zejména ty pod vlivem alkoholu. [celá zpráva]

"Konečné souhrnné výsledky policejních kontrol budou známy v úterý," řekla Novinkám mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

Na shovívavost policistů kvůli velikonočním svátkům by se neukáznění řidiči spoléhat neměli. "Kontroly budou probíhat stejně jako v průběhu celého roku. Policisté mají normy, kterými se při pokutování musí řídit, proto se přestupky budou řešit v rámci daných možností," uvedla Miklíková.

Dárky pro řidiče už nejsou

V minulém týdnu se ukáznění řidiči, které kontrolovali policisté, mohli těšit z drobného dárku. Dostat mohli například sadu podtácků, kladívko s řezákem či stínítko na boční okénka vozu.  [celá zpráva]

O velikonočním víkendu už jim ale bude muset stačit jen dobrý pocit. "Dárky policisté rozdávali jen v rámci preventivní akce, která trvala od pondělí do pátku," řekla mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

Jednalo se o společnou akci pražské policie a Nadace Besip, zaměřenou na zákaz požívání alkoholu před a v průběhu jízdy. Policisté při ní zastavili na 170 vozidel. Alkohol odhalili jen u jediného řidiče, nejčastějším přestupkem bylo nedodržování nejvyšší dovolené rychlosti (ve 44 případech).

Reklama

Související témata:

Související články

Policisté spustili velikonoční dopravní akci

Stovky policistů teď čekají na řidiče po celé České republice. Před velikonočními svátky spustili dopravně bezpečnostní akci zaměřenou na kontrolu alkoholu....

Výběr článků

Načítám