Hlavní obsah

Policie dopadla mladíky, kteří umlátili a pomočili bezdomovce

Právo, René Chvalina
Pardubice

Pardubičtí kriminalisté tento týden zadrželi a obvinili mladíky, kteří loni v květnu surově zbili dva bezdomovce v Pardubicích. Jeden z nich na následky zranění po brutálním napadení zemřel a druhý utrpěl ztrátu paměti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Mladíci se k činu přiznali, jeden byl v době napadení mladistvý. Hrozí jim osm až šestnáct let vězení, mladšímu pachateli může soud vyměřit polovinu trestu. Novináře o tom v pátek informoval vedoucí obecné kriminalistiky krajské policie Milan Šimek.

„Je to jeden z nejbrutálnějších útoků mladíků, se kterým jsme se v Pardubickém kraji doposud setkali,“ uvedl Právu Šimek. Dva zbité šestapadesátileté bezdomovce našla policie v Tyršových sadech.

Špatně si vybrali a dostali nakládačku

Začátek celého konfliktu začal bujarým popíjením šestice mladíků před obchodním centrem v Pardubicích. Opilé mladíky pak napadlo, že by z rozmaru mohli někoho jen tak zmlátit a dokopat.

Vyrazili do Tyršových sadů v Pardubicích, kde potkali čtveřici starších neznámých mužů, s kterými vyvolali konflikt. Chlapci však narazili a čtveřice mužů se hravě ubránila a naopak dala opilé šestici co proto. „Zhrzení mladíci si poté chtěli vyrovnat skóre a vydali se hledat další oběť,“ upřesnil šéf kriminálky.

Oba zranění muži museli utrpět nesmírná muka, jeden z nich se snažil odplazit, a když jsme ho našli, museli jsme jeho tělo vystříhat z křoví.
policista

Náhodně pak narazili na dva bezdomovce. „Oba muže zákeřně a bez varování napadli, jeden z mladíků srazil bezdomovce s rozběhem na zem a poté jej kopal a bil. Obdobně si počínal druhý mladík a k němu se přidal třetí. Ostatní tři mladíci podle všeho jen stáli opodál a do bitky nezasahovali. V procesním řízení zatím vystupují v roli svědků,“ popsal útok Šimek.

Šestice výrostků nechala bezvládná těla ležet a odešla s obrovským zadostiučiněním pryč k nedalekému zdymadlu. Za hodinu se mladíci vrátili. Zjistili, že bezdomovci stále leží bez hnutí na zemi. Mladicí na nic nečekali a začali do bezvládných těl kopat. Když už se konečně vyřádili, tak se někteří z nich na zraněná a bezvládná těla bezdomovců dokonce vymočili.

„Oba zranění muži museli utrpět nesmírná muka, jeden z nich se snažil odplazit, a když jsme ho našli, museli jsme jeho tělo vystříhat z křoví,“ dodal Šimek.

Obviněni z těžkého ublížení na zdraví

Pachatelům je v současnosti od osmnácti do dvaceti let, dva jsou studenti, jeden pracuje jako dělník. Jeden z obviněných už byl souzen za ublížení na zdraví, dalšího čeká soud za jiný případ napadení. Všichni byli obviněni za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti ze zavrženíhodné pohnutky.

Dva mladíci, kteří událostem podle všeho jen přihlíželi, také ještě studují, třetí pracuje v pohostinství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám