Hlavní obsah

Exmanažerka ČKA Kafková dostala za přijetí úplatku podmínku

– Praha • Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 7 v pátek uložil někdejší manažerce bývalé České konsolidační agentury (ČKA) Radce Kafkové osmnáctiměsíční trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu tří let za přijetí úplatku ve výši 400 000 korun. Stejnou částku jí soud uložil jako peněžitý trest. Podle žalobců za peníze zmanipulovala prodej pohledávky za společností Cetus. Rozsudek je zatím nepravomocný a lze se proti němu odvolat.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Radka Kafková na snímku z roku 2000

Článek

Kafkovou podle spisu uplatili pracovník ČKA Josef Tykva a podnikatelé Pavel Hrách s Josefem Lopatou. Podle obžaloby za úplatek požadovali neveřejné informace o pohledávce a zmanipulování výsledku výběrového řízení.

Obvodní soud za podplacení vyměřil Tykvovi desetiměsíční trest podmíněně odložený na zkušební dobu tří let, Hráchovi a Lopatovi osmiměsíční trest podmíněně odložený na zkušební dobu tří let.

Posledním obžalovaným v kauze je úřednice agentury Eva Hrušková. Z odposlechů údajně vyplynulo, že jí Tykva s Lopatou za vynášení údajů o chystaných prodejích pohledávek platili byt. Soud v pátek její stíhání podmíněně zastavil.

Mohla dostat další peníze

Kafková podle žalobců poskytovala od roku 2004 do 2007 podnikatelům přes Tykvu informace o pohledávce spravované Českou konsolidační agenturou. Údajně jim sdělovala, nakolik byla oceněna či kolik je o ni zájemců.

Nakonec prý ovlivnila výběrové řízení tak, aby řídicí orgány ČKA rozhodly o prodeji pohledávky virtuální firmě Arrowrise. Za to podle státní zástupkyně dostala 400 000 korun.

"Kdyby však obžalovanou v tu chvíli nezajistila policie, obdržela by další finanční prostředky," uvedla ve čtvrtek žalobkyně. Kafková, Tykva, Hrách i Lopata vinu odmítali, jejich advokáti soudu navrhovali, aby je osvobodil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám