Hlavní obsah

Invalida bodl do pečovatelky nůž, soud uznal jeho omluvitelnou pohnutku

– Plzeň
Právo, Svatava Hernandezová

Nad 51letým invalidou Miroslavem Kubátem z Plzně, který bodl svoji pečovatelku loni před Vánocemi do ramene, vynesl ve středu rozsudek plzeňský krajský soud. Z původního zločinu pokusu vraždy, za který mu hrozil až 18letý pobyt za mřížemi, překvalifikoval soud jeho čin na ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky a uložil mu podmíněný trest v délce šesti měsíců s odkladem na jeden a půl roku.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Odsouzený Miroslav Kubát opouští na invalidním vozíku soudní síň.

Článek

Rozsudek zatím není pravomocný, neboť státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Podle spisu loni Kubát 16. prosince bodl nožem do zad během návštěvy ženu, která o něj pečovala. Žena utekla z bytu a dostalo se jí včas pomoci, proto útok přežila.

Kubát, částečně ochrnutým po mrtvici, přijal ženu jako pečovatelku poté, co mu zemřela manželka. Vše bylo v pořádku do chvíle, než začaly invalidovi docházet peníze, které mu žena úspěšně pomáhala rozhazovat.

Najednou se mi vybavily Vánoce, jak budou smutné, neměl jsem peníze, jídlo, byl jsem sám. Všechno se to ve mně sevřelo a uvědomil jsem si, že všechno to začalo s jejím příchodem.
Miroslav Kubát

„Hned ten první den, co přišla, se mnou skončila v posteli. Chtěla za to tři tisíce. Pak ke mně chodila každý den večer a do rána u mě spala. Z počátku se o mě starala, chodila nakupovat, vařila, měl jsem ji rád, dával jsem jí osmitisícový příspěvek na bezmocnost, platil za ni její ubytovnu, kupoval šaty, zlaté prsteny,“ vyprávěl před soudem Kubát.

Jak dále uvedl, žena chtěla stále více peněz, jezdili taxíkem každý den jíst do nějaké restaurace. Vzal si dalších asi sto tisíc půjček, i tak se jeho účet scvrkával. Jak mizely peníze, opadal i zájem pečovatelky o invalidního muže. Po několika měsících už u něho nebydlela, neuklízela, zašla, jen když mu měl přijít důchod.

Dělá ze sebe chudinku a mojí vraždu dlouho připravoval...
napadená žena

„V ten den, kdy se to stalo, jsem zrovna řezal nožem noviny, abych si utěsnil okna. Koukal jsem ven na sníh a najednou se mi vybavily Vánoce, jak budou smutné, neměl jsem peníze, jídlo, byl jsem sám. Všechno se to ve mně sevřelo a uvědomil jsem si, že všechno to začalo s jejím příchodem a najednou jsem ji bodl do ramene, ona se otočila, strčila do mě, až jsem upadl a utekla,“ popsal, co se stalo.

Když se probral, uvědomil si, co udělal a pokusil se o sebevraždu tím, že se začal bodat nožem do břicha. Tak ho také našli policisté, kteří mu přivolali pomoc. Po návratu z psychiatrie domů se o sebevraždu pokusil znovu, takže je zpátky.

Pravdou je, že ženu sice bodl, stalo se tak ale ve stavu prostého afektu, který byl zaviněn předchozím chováním poškozené k jeho osobě.
soudce

„Já ji nechtěl zabít, byl to zkrat, lituji toho všeho,“ dodal. Žena vše popřela a velmi se jí dotklo, že by snad měla ze žalovaného tahat peníze, nebo s ním mít poměr. Ještě před rozsudkem na chodbě soudu slovně napadala novináře.

„Ze mě jste všichni udělali největší ku... v Plzni, ten chudák, co se mu ko... ani nepostavil, tady bude něco říkat. Dělá ze sebe chudinku a mojí vraždu dlouho připravoval...“ doslova ječela. Připomínky měla i v soudní síni, a tak ji předseda senátu vykázal ven.

„Soud žalovaného sice uznal vinným, ale přihlédl ke všem okolnostem. Pravdou je, že ženu sice bodl, stalo se tak ale ve stavu prostého afektu, který byl zaviněn předchozím chováním poškozené k jeho osobě. Využila jeho citové závislosti na ní a čerpala za péči o něj jisté materiální a další výhody tak dlouho, až ho zbavila veškerých prostředků. Když zjistila, že nic nemá, přestala o něj pečovat. Bylo prokázáno, že se také pokusila převzít jeho důchod. To vše lze označit za zavrženíhodné chování vůči obžalovanému, což vyvrcholilo jeho činem,“ uvedl v odůvodnění předseda senátu.

Paragraf ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky, který byl nově zaveden do trestního zákoníku, zohledňuje mj. právě takové případy, kdy někdo jinému ublíží na zdraví ze strachu, úleku, zmatku nebo jiného omluvitelného hnutí mysli či v důsledku předchozího zavrženíhodného jednání poškozeného. Jak soud shledal, výše uvedená kauza je takovým případem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám