Hlavní obsah

Hasiči našli místo, kde vypukl požár továrny v Chropyni

Právo, Jiří Růžička
Kroměříž

Požářiště, které zbylo po někdejší továrně na recyklaci plastových odpadů v Chropyni na Kroměřížsku, stále zaměstnává nejen pracovníky demoliční firmy, ale také dobrovolné a profesionální hasiče. Vyšetřovatelé mezitím našli místo, kde požár vznikl.

Foto: Jiří Růžička, Právo

V areálu bývalé továrny na recyklaci plastů v Chropyni pokračuje demolice. Stále ještě vyskakují i plameny z odkrývaných ohnisek požáru.

Článek

„Dvanáctý den po vzniku požáru hasiči znovu vyjížděli k dohašování zbylých ohnisek,“ informoval mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Nebezpečí lidem nehrozí

„Během demolice jsou stále odkrývána vyhořívající ohniska, která se nachází pod troskami. Místní jednotka dobrovolných hasičů, najatá k těmto pracím, průběžně otevřená ohniska dohašuje a zabraňuje jejich znovurozhoření. Tyto práce probíhají jen přes den a po ukončení se hasiči vrací domů,“ sdělil Mitáček. Dosud poslední požár se podařilo hasičům zlikvidovat asi po devadesáti minutách intenzivního prolévání.

Vyšetřovatelé zajistili řadu stop. Výsledky jejich expertíz lze očekávat řádově v týdnech až měsících.
mluvčí hasičů

Půda i mléko v normě

Pro obyvatele Chropyně jsou důležité informace, které přicházejí z laboratoří zkoumajících vzorky materiálů odebraných během požáru a zamoření oblasti neprůhlednými mraky zplodin hoření. Podle informací, které ČTK poskytl městský úřad v Chropyni, není zemina v místech zasažených spadem po požáru nebezpečná. Již v pondělí přišly na radnici výsledky rozborů vzorků kravského mléka společnosti Agroječmínek, které limitům také vyhovovalo.

Foto: Jiří Růžička, Právo

V areálu bývalé továrny na recyklaci plastů v Chropyni pokračuje demolice. Stále ještě vyskakují i plameny z odkrývaných ohnisek požáru.

Zatím se tak prokázala pouze kontaminace hasební vody, která prošla kouřem, ohněm a hašenými odpady a byla zachycena na čističce odpadních vod v Chropyni. Podle vedoucího radničního odboru výstavby a životního prostředí Jiřího Pospíšila obsahovala polyaromatické uhlovodíky. Lidé v zasažené oblasti se ještě potýkají s mastnými sazemi, které jdou obtížně odstraňovat.

Expertízy potrvají měsíce

Podle Mitáčka se vyšetřovatelům podařilo najít místo, kde požár vznikl, a také zmapovat jeho šíření. „Vyšetřovatelé zajistili řadu stop. Výsledky jejich expertíz lze očekávat řádově v týdnech až měsících,“ doplnila mluvčí policie ve Zlíně Jana Bartíková.

Dosud nejrozsáhlejší požár ve Zlínském kraji se hasičům podařilo zlikvidovat až po 90 hodinách zásahu, jehož se zúčastnilo asi 70 jednotek hasičů. Odhady způsobené škody se pohybují v řádu desítek miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám