Hlavní obsah

Záchranáři vzdali pátrání po čtyřech pohřešovaných po výbuchu v Explosii

Právo, Novinky, pno, ner, ren
Pardubice
Aktualizováno

Výbuch v areálu firmy Explosia v Semtíně u Pardubic si zřejmě vyžádal čtyři mrtvé a nejméně devět zraněných. Pátrání po čtyřech pohřešovaných odpoledne záchranáři po několika hodinách vzdali. Společnost středeční ranní explozi nitroglycerinu označila za provozní nehodu.

Článek

„Štěrbinovou kamerou nebylo nic nalezeno, a tak byla z místa události ve 14.15 hodin odvolána, stejně tak i speciálně vycvičení psi. V místě výbuchu je totiž vyšší koncentrace nitroglycerinu a psi se brzy této látky nadýchali a již nejsou pro dnešní den schopni dalšího vyhledávání,“ informovala Vendula Horáková, mluvčí pardubických hasičů.

Kolem 17. hodiny záchranáři se psy prohledávání trosek vzdali. Pravděpodobnost, že by někdo ze čtyř pohřešovaných přežil, je mizivá.

Výbuch zničil dvě budovy

Exploze, ke které došlo ve středu v 6:45, také podle informací firmy zničila dvě budovy v areálu. Společnost zřídila vyšetřovací komisi, na místě pracují stále policisté, hasiči, záchranáři a další státní instituce. Areál je od rána nepřístupný.

Foto: René Chvalina, Právo

Na místě výbuchu zasahovaly všechny záchranné složky.

V areálu byly zničeny dvě výrobní budovy a několik dalších budov je poškozeno. Firma nyní zjišťuje rozsah škod mimo svůj areál.

„Povýbuchový hřib obsahoval pouze zplodiny výbuchu a rozptýlené zdivo, únik nebezpečných látek nehrozí. Výroba v okolí nehody byla zastavena, ve vzdálených částech areálu pokračuje,“ doplnila v prohlášení firma.

Nitroglycerin je pro pyrotechnické účely značně rizikový. Hlavním důvodem je velmi nízká stabilita této látky vůči vnějším vlivům, může samovolně explodovat působením i poměrně slabých mechanických i termických podnětů. Vzhledem k tomu je i samotný transport této sloučeniny poměrně nebezpečný.
Nitroglycerin je olejovitá bezbarvá až nažloutlá kapalina, která se velmi snadno explozivně rozkládá za uvolnění značného množství energie. Jako základní složka dynamitu představuje jednu z klíčových sloučenin ve výrobě trhavin v 19. a 20. století a i v současné době je častou surovinou pro výrobu různých plastických trhavin.

Náměstek hejtmana: Ohrožení obyvatel nehrozí

Bezpečnostní rada Pardubického kraje je od středečního rána o situaci průběžně informována. Na místo přijel úřadující šéf rady Roman Línek (KDU-ČSL).

Jednal s generálním ředitelem společnosti Josefem Tichým, podle kterého bezprostřední ohrožení obyvatel Pardubického kraje nehrozí. Zatím nebylo nutné svolat radu.

„V současné době nemáme žádné informace, z nichž by vyplývalo bezprostřední ohrožení obyvatel Pardubic a okolních obcí. Situaci na místě řeší podnikoví hasiči ve spolupráci s profesionálními sbory, policií a záchrannou službou,“ uvedl Línek.

„Jsme v telefonickém kontaktu, pokud by se stav jakkoliv změnil, bude společnost Explosia veřejnost okamžitě informovat.“ Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek je po transplantaci ledviny dlouhodobě v pracovní neschopnosti.

Explosia

Pardubická továrna se zabývá výrobou střelivin a trhavin různého druhu, pyrotechnických prvků leteckých záchranných systémů, energetických látek a dalších speciálních produktů. Byla založena v roce 1920 a v padesátých letech vyvinula plastickou trhavinu Semtex, jejíž výroba je dnes minimální. Explosia, a.s. zaujímá významné postavení v oblasti výbušnin na trhu ČR a své výroby vyváží i do zahraničí.

Více o firmě zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám