Hlavní obsah

Za znásilnění hochů v Mohelnici dostal důchodce devět let

Olomouc

Za znásilnění dvou nezletilých chlapců v Mohelnici na Šumpersku půjde jednasedmdesátiletý Jan Harazin na devět let do vězení. Důchodce se sice proti rozsudku olomouckého krajského soudu odvolal, ve středu u Vrchního soudu v Olomouci však vzal své odvolání zpět. Muž, který byl v minulosti již 13 krát trestán, se na svobodu nedostane ani po ukončení trestu, kdy má být umístěn do detenčního zařízení.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Jan Harazin

Článek

Důchodce měl již v minulosti mnohokrát problémy se zákonem. Souzen byl třináctkrát a ve většině případů šlo o trestnou činnost sexuálního charakteru. "Naposledy byl odsouzen v roce 1999 za pohlavní zneužití ke čtyřletému trestu, který si odpykal v roce 2003. Navíc mu byla nařízena i ochranná sexuální léčba," doplnil mluvčí soudu.

Muž se chtěl u odvolacího soudu původně domáhat mírnějšího trestu. Svou vinu přiznával, nižší trest však žádal vzhledem kvůli svému vysokému věku. Nakonec si však odvolání rozmyslel.

Harazin podle rozsudku pozval loni v dubnu k sobě domů nezletilého chlapce, který si následující den přivedl svého kamaráda. Přiměl je k tomu, aby se svlékli, vzájemně osahávali na intimních místech a přiměl je i k dalším sexuálním praktikám. Za odměnu jim dal peníze a sladkosti. Jeden z chlapců utrpěl kvůli jeho jednání posttraumatickou stresovou poruchu.

Podle soudců olomouckého vrchního soudu nebývá až tak standardní, aby před soudci stanuli obžalovaní v tak vysokém věku. Přesto se s nimi občas setkávají. Podle Angyalossyho jde přitom především o násilné trestné činy, jako jsou například vraždy, kdy tito lidé nejsou schopni vyřešit své vztahy a zabíjejí v afektu. Sexuálně motivované trestné činy u lidí tak vysokého věku jsou však u soudu ojedinělé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám