Hlavní obsah

Elitní detektiv z protikorupční policie se zastřelil v parku

– Praha
Právo, Jakub Troníček

V pondělí krátce po jedné hodině odpoledne se podle zjištění Práva v parku na pražské Letné zastřelil elitní detektiv protikorupční policie Milan Král. V útvaru, který bojuje kromě korupce i s tou nejzávažnější hospodářskou kriminalitou, šéfoval odboru praní špinavých peněz.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Královo tělo se našlo v parku s prostřelenou hlavou. „Všechno v tuto chvíli nasvědčuje tomu, že s největší pravděpodobností spáchal sebevraždu,“ řekl k tomu Právu ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec.

Dopis na rozloučenou po sobě Král nezanechal a motiv sebevraždy tak jasný není, podle zjištění Práva nicméně může souviset s jeho prací špičkového detektiva.

Na jím vedeném odboru specializujícím se na vyhledávání praní špinavých peněz a daňových úniků totiž nedávno proběhla kontrola nakládání s penězi ze zvláštního finančního fondu, tedy s prostředky, které mají detektivové k dispozici např. na vyplácení svých informátorů. A krátce po kontrole byl Král podle informací Práva ze své funkce kvůli podezření z dlouhodobého zneužívání těchto peněz odvolán.

Vyšetřování je na začátku

Šéf protikorupčního útvaru v úterý uvedl, že jakékoliv úvahy o motivu sebevraždy jsou předčasné. „Okolnosti celé události, která je pro nás velmi nepříjemná, vyšetřuje inspekce policie a útvar s ní bude plně spolupracovat,“ řekl Martinec.

Mluvčí inspekce Radka Sandorová v této souvislosti uvedla, že byla nařízena pitva a inspektoři si vyžádali znalecké posudky. „Šetření je teprve v začátku a jakékoliv další informace tak v tuto chvíli uvádět nebudeme,“ poznamenala Sandorová.

Na úrovni celostátních elitních útvarů jde za poslední dobu už o druhou sebevraždu vysokého důstojníka, v září se přímo na pracovišti zastřelil detektiv útvaru zvláštních činností, tedy jedné z nejutajovanějších částí policie zajišťující např. odposlechy.

Loni si také vzala život vyšetřovatelka hospodářské kriminality na pražské policejní správě, údajně kvůli šikaně nadřízených.

Reklama

Výběr článků

Načítám