Hlavní obsah

Za půlmiliardový podvod dostali manažeři 8,5 a 7,5 roku

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Podle obžaloby promyšlený podvod, který měl vylákat z důvěřivých lidí jejich peníze. Podle obžalovaných manažerů zásah policie rozmetal projekt, který měl pomoci desítkám tisíc lidí k lepšímu životu. Senát brněnského Krajského soudu v čele s Jiřím Stýblem se v pondělí v případu podivných peněžních půjček přiklonil k první variantě a poslal zakladatele společnosti Edbusy Martina Žouželku na 8,5 roku za mříže.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Duchovní otec projetu Edbusy Martin Žouželka u brněnského soudu.

Článek

Společník Lukáš Přibyl dostal 7,5 roku. Jejich jednáním měla asi 11 tisícům lidí vzniknout škoda přes půl miliardy korun.

Společnost Edbusy působila na trhu od února 2007 do ledna 2009 a nabízela finanční produkty Schopná půjčka a Rentier-Pil. Každý přicházející klient musel složit zálohu a do deseti měsíců měly být jeho finanční požadavky upokojeny. Většina lidí ale nikdy žádné peníze neviděla.

Vždy šlo o reálný projekt, společnost fungovala, začínala vyplácet první klienty. Jenže pak přišla policie, zabavili nám počítače, znemožnili nám dál fungovat.
Martin Žouželka

Podle Žouželky ale nešlo jen o finanční produkty, ale celý sociální systém. Na společnost se měly po získání dostatečně široké členské základny navázat firmy, které by lidem dodávaly laciněji své zboží a služby. Součástí projektu bylo i školení finanční gramotnosti.

S takovým výkladem ale soud nesouhlasil. „Obžalovaní věděli, že nebudou schopni dostát svým závazkům, nepodařilo se jim sehnat subjekt, který by finanční produkty zajistil. Vložené zálohy pak využívali pro financování vlastní činnosti,“ vysvětlil soudce Stýblo.

Nic takového jsem ještě za působení v justici nezažil
soudce

„Vždy šlo o reálný projekt, společnost fungovala, začínala vyplácet první klienty. Jenže pak přišla policie, zabavili nám počítače, znemožnili nám dál fungovat. Do projektu jsem dal peníze já i moje rodina, snažili jsme se pomoci lidem, kteří neměli peníze a banky už jim nechtěli půjčovat,“ bránil svou ideu Žouželka.

Kauza byla výjimečná počtem poškozených klientů, jen jejich jména a nároky četl soudce dva týdny.

„Nic takového jsem ještě za působení v justici nezažil,“ hlesl soudce Stýblo, který bude číst další poškozené a odůvodňovat verdikt až do pátku. Případ ale ještě nekončí, Žouželkův obhájce Pavel Holub už se nechal slyšet, že proti verdiktu podá odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám